hirdetés

A KRAS és a BRAF prognosztikai szerepe II. és III. stádiumú, reszekcióval kezelt vastagbélrák esetén: a PETACC-3, az EORTC 40993 és a SAKK 60-00 vizsgálatokon alapuló transzlációs vizsgálat eredményei

Célkitűzés
A KRAS protoonkogén mutációi prediktív értékűek, prognosztikai értékük azonban nem tisztázott az előrehaladott stádiumú colorectalis rák kezelése szempontjából. A II–III. stádiumú vastagbélrák adjuváns kezelésével kapcsolatos, 3278 beteg bevonásával végzett PETACC-3 tanulmány adta lehetőségeket kihasználva megvizsgáltuk, milyen prognosztikai értéke van a KRAS és a BRAF daganatsejtekben jelen lévő mutációinak e betegpopulációban.

Betegek és módszerek
A vizsgálandó szövetmintákat formalinnal fixált, paraffinba ágyazott szövetblokkok formájában prospektíven gyűjtöttük össze (n = 1564), majd 1404 szövetmetszetbôl kivontuk a DNS-t. A KRAS 2-es exonjára és a BRAF 15-ös exonjára lokalizálódó mutációk előzetesen tervezett vizsgálatát allélspecifikus, valós idejű polimeráz láncreakcióval hajtottuk végre. A túlélés elemzéséhez egy- és többváltozós Cox féle regressziószámítást alkalmaztunk.

Eredmények
A KRAS mutációját 37,0%-os, a BRAF mutációját 7,9%-os gyakorisággal mutattuk ki, és a daganat stádiuma függvényében nem detektáltunk szignifikáns különbséget e téren. A stádiumot, a daganat helyét, a nyirokcsomóstátust, a nemet, az életkort, a szövettani stádiumot (grade) és a mikroszatellita-instabilitás (MSI, microsatellite instability) esetleges jelenlétét is figyelembe vevő többváltozós elemzés rámutatott, hogy a KRAS mutációja összefüggésben áll a szövettani stádiummal (p = 0,0016), míg a BRAF mutációja szignifikáns kapcsolatot mutat a női nemmel (p = 0,017) és kifejezetten szignifikáns összefüggésben áll a daganat jobb oldali elhelyezkedésével, az idősebb életkorral, a gyengén differenciált jelleggel és a nagyfokú mikroszatellita-instabilitással (p < 10–4 minden esetben). A KRAS-mutációknak sem az egyváltozós, sem pedig a többváltozós elemzés szerint nincs kifejezett prognosztikai értéke a relapszusmentes túlélés (RFS, relapse-free survival) vagy a teljes túlélés (OS, overall survival) szempontjából. A BRAF mutációja az RFS tekintetében nem prognosztikai értékű, az OS szempontjából viszont igen, különösen a kisfokú mikroszatellita-instabilitással jellemezhetô (MSI-L, MSI-low) és a mikroszatellita-stabil (MSI-S) daganatok esetében (kockázati arány [HR, hazard ratio], 2,2; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval], 1,4–3,4; p = 0,0003).

Következtetések
A KRAS mutáns jellege II–III. stádiumú vastagbélrák esetén nem bír jelentôs prognosztikai értékkel. A BRAF mutációja az MSI-L/S daganatok esetében az OS szempontjából prognosztikai értékű.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.