hirdetés

A lehetőségekben rejlő buktatók: meddig lehet és szabad elmenni a gasztrointesztinális stroma-tumorok célzott kezelésében és modern diagnosztikájában?

  Az imatinib bevezetése jelentősen javította a gasztrointesztinális stroma-tumorok kezelési lehetőségeit és a betegek életminőségét. A szisztémás imatinib-terápia azonban önmagában nem gyógyítja meg a betegséget, és a tartós és jelentős remissziót az esetek többségében relapszus követi. A gasztrointesztinális stroma-tumorban szenvedő betegek ezért csak a teljes sebészeti eltávolítástól várhatnak gyógyulást. A rendelkezésünkre álló hatékony szisztémás kezeléssel magától értetődőnek tűnik a többféle terápiás eszközt használó stratégia alkalmazása, hiszen a tumorok jelentős része imatinib hatására reszekálhatóvá válik. Az ilyen stratégiák alkalmazásával és prognosztikai hatásával kapcsolatban azonban nincsenek prospektív adatok, és a retrospektívek száma is korlátozott, ami megnehezíti a betegekkel kapcsolatos klinikai döntéseket. Éppen ezért, cikkünkben kritikusan tekintjük át a gasztrointesztinális stroma-tumorok multimodális terápiájára vonatkozó bizonyítékokat, és szót ejtünk arról, hogy a modern diagnosztika eszközei, köztük a KIT genotipizálás, miként befolyásolhatja a döntéshozatalt.

  A Time magazin egyik 2001-es száma borítóján hozta a hírt: „Új fegyver a rák elleni küzdelembenimages/ eljött a régen várt fordulat?”. A szalagcím arra utalt, hogy a szájon át adható tirozin-kináz-inhibitor imatinib helyet kapott a krónikus myeloid leukaemia és a gasztrointesztinális stromatumorok (GIST) kezelésében. Öt év múltán a GIST vonatkozásában határozott választ adhatunk a feltett kérdésre. Talán nincs még egy olyan daganattípus, melynek diagnosztikája és patogenetikájának megismerése ennyit fejlődött volna, és az új ismeretek ilyen rövid idő alatt megmutatkoztak volna a kezelés sikerében is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sebastian Bauer és Hauke Lang
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.