hirdetés

A rovarirtó szerek veszélyei

A rovarirtó szerek (peszticidek) használatának terjedésével egyre szaporodnak az általuk okozott egészségkárosodások.

hirdetés

Egyes rovarirtó szerek irritálják a bőrt és a szemet, míg mások, mint pl. a szerves foszfátok, idegrendszeri károsodásokat okoznak és növelik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. A rovarirtó szerekkel történő hosszú expozíció fokozza egyes rosszindulatú daganatok (többek között a non-Hodgkin lymphoma) megjelenésének valószínűségét.

A peszticidek különösen károsan hatnak a gyermekekre. Endokrin zavarok alakulhatnak ki, a fiúk pubertása felgyorsulhat (rágcsáló modellekben a peszticidek igazoltan fokozzák a tesztoszteron-termelést). Felnőtt férfiakban a spermiumok száma felére csökkenhet, nőkben csökken a fogamzóképesség és gyakoribb lesz a koraszülés. A Nature Communications egy friss feldolgozása szerint a szülészeti szövődmények száma 5%-ról 9%-ra emelkedett a nagymennyiségű rovarirtót használó területeken élő nők körében

A permetezőszerekhez is adagolt és ezért a terményeken esetleg megtapadó chlorpyrifos (CPS, egy számos márkanéven forgalmazott organofoszfát) használatának betiltását követelik az Egyesült Államokban, mivel a gyermekek fejlődését akadályozza, de autoimmun betegségekre is vezethet. Az American Academy of Pediatrics ezért követeli a környezetvédelmi hatóságoktól, hogy változtassák meg a 2017 márciusában megjelent döntésüket, melyben megengedték ennek a – WHO szerint – „mérsékelten” veszélyes szernek a használatát.

A veszélyeket legegyszerűbben úgy csökkenthetjük, ha lehetőség szerint korlátozzuk a rovarirtó szerek használatát. Minden esetben folyó vízzel mossuk le a különböző gyümölcsöket, zöldségeket, egyéb élelmiszereket. Még jobb az eredmény, ha a vízbe némi szódabikarbónát is keverünk, mert a tiszta víznél jobban távolítja el a megtapadt szennyező anyagokat.    

 

Forrás: Medscape Medical News Perspective > Dr. Hansa: uncharted medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.