hirdetés

A szaglás elvesztése és az időskori halálozás

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy összefüggés van idős korban a szaglás elvesztése és a hosszú távú halálozás között, állapítja meg egy áprilisban megjelent tanulmány.

hirdetés

Az emberi szaglórendszer az egyik legősibb limbikus struktúra, melynek igen nagy -bár kevéssé figyelembe vett- szerepe van az egészség és a viselkedés alakításában. A szagok segítenek a romlott táplálékok és az illékony környezeti veszélyek felismerésében, befolyásolják az egészséges tisztálkodást és a személyes higiéniát, és az étvágyon keresztül hatással vannak az ember tápláltsági állapotára is. Az olfaktorikus területek visszacsatolásos kapcsolatban vannak a memória, az emóciók és a megelégedettség szabályozásáért felelős agyi területekkel. A szaglóideg az egyetlen agyideg, mely közvetlenül érintkezik a környezettel, és igen sérülékeny, számos, a halálozást befolyásoló állapotra (orvosi kezelésre szoruló betegségek, agyi traumák, neurodegeneratív betegségek).

Dr. Bojing Liu (Karolinska Institute, Stockholm) és munkatársai az Annals of Internal Medicine-ben 2019. április 30-án online megjelent tanulmányukban azt közölték, hogy a rossz szaglású idős emberek halálozásai aránya 10 év elteltével 46%-kal, 13 év elteltével pedig 30%-kal magasabb, mint megtartott szaglású kortársaiké. A megemelkedett kockázat csak részben magyarázható a demenciával, Parkinson-kórral vagy a fogyással.

Bár korábban már számos vizsgálat foglalkozott a szaglás időskori elvesztése és a halálozás közötti kapcsolat felderítésével, de ezekben rendszerint rövid (5 év, vagy kevesebb) volt a megfigyelési idő. Dr. Liu és munkatársai ezért a 3075 jó állapotban lévő 70 és 79 év közötti személy 1997-ben és 1998-ban felvett adatait tartalmazó Health ABC (Health, Aging and Body Composition) adatbázisából azon 2289 résztvevő adatát emelték ki és elemezték, akik kitöltötték a Brief Smell Identification Test (BSIT) kérdőívet a követés 3. évében. A BSIT kérdőív arra kérdez rá, hogy mennyire képesek a résztvevők 12 gyakori szag felismerésére, mindegyik szag esetén 4 fokozatú skálán jelölhették meg a felismerés biztonságát. A 12 szag felismerésének képességét 4 következő vizit során ellenőrizték. A szaglás jó, közepes, vagy rossz jelzőket kapott. Figyelték a bármely okból (és a speciális okokból) bekövetkezett mortalitást 3, 5, 10 és 13 évvel a kiindulás után.

A megfigyelés 13 éve alatt 1211 résztvevő halt meg. A rossz szaglású egyéneknél 10 évi megfigyelés – és demográfiai valamint szocioekonómiai faktorok szerinti egyeztetés - után 46%-kal magasabb volt a halálozás (RR: 1,46, 95%CI 1,28-1,67). 13 évi követés után a rossz szaglásúak csoportjában 30%-kal volt magasabb a mortalitás (RR: 1,30, 95%CI 1,18-1,42). Az összefüggés nemtől és bőrszíntől független volt, férfiakban és nőkben, továbbá fehér- és színesbőrű egyénekben egyaránt kimutatható volt, és kívülálló faktorok (pl. szocioekonómiai tényezők, életmódbeli faktorok, kísérőbetegségek) sem befolyásolták. Érdekes megfigyelés volt, hogy a szaglás és halálozás közötti kapcsolat leginkább azoknál volt kimutatható, akik a vizsgálat indulásakor saját egészségi állapotukat jónak, vagy kiválónak tartották. Esetükben a szaglás kieséséhez a 10. évben 62%-kal, a 13. évben 40%-kal magasabb „bármely okból” bekövetkező halálozás társult. Amennyiben a speciális okból bekövetkezett halálozást vették figyelembe, akkor kimutatható volt, hogy a romlott szaglás mellé gyakrabban társult a demenciából vagy Parkinson-kórból származó halálozás. A szaglás elvesztésékor a demencia és a Parkinson kór 10 éves viszonylatban 22%-kal, a testsúlycsökkenés pedig 6%-kal járult hozzá az összes mortalitáshoz.

A kutatók szerint tehát a megromlott szaglóképesség a gyenge egészségi állapot markere, figyelmeztethet a háttérben húzódó betegségekre. Mivel a neurodegeneratív betegségek első jele lehet, fontos, hogy a beteg kivizsgálásakor rákérdezzünk szaglásának állapotára.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

3. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.