hirdetés

A széklettranszplantáció hatásosabb, mint gondoltuk

A Clostridium difficile-fertőzés kezelésében alkalmazott széklettranszplantáció hatásosabb terápiás stratégia lehet, mint az korábban gondoltuk – mutat rá egy friss tanulmány, melyet a University of Minnesota and the University of Colorado-Boulder kutatói jegyeznek.

hirdetés

Az eredmények azt jelzik, hogy a széklettranszplantáció hosszú távon egészséges változásokat hoz a Clostridium difficilével fertőződött betegek bélbaktérium-flórájában. A szerzők, Michael Sadowsky és munkatársai a Microbiome című lapban hozták nyilvánosságra megállapításaikat.

A C. difficile-infekció jelentős közegészségügyi problémát képvisel az Egyesült Államokban, ahol a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a baktérium 2011-ben körülbelül félmillió fertőzéses esetet okozott, és nagyjából 29 ezer beteg halt meg a diagnózis felállítását követő 30 napban. Tekintettel arra, hogy a kórokozó a bélsárral terjed, a fertőzés forrása többnyire faecesszel szennyezett felület vagy tárgy. A baktérium bejutását követően a bélben gyulladásos elváltozások alakulnak ki, melyet láz, étvágytalanság, hányinger, hasmenés és hasi fájdalom kísér. Bár a fertőzés az esetek egy részében eredményesen kezelhető antibiotikumok adásával, sok esetben ez nem sikerül, a fertőzés tartósan fennáll vagy kiújul. Ilyen esetekben javasolják mikrobióta széklettranszplantáció (FMT, fecal microbiota transplantation) elvégzését.

A FMT során székletet gyűjtenek egészséges donortól, majd azt tisztítják és a recipiens bélrendszerébe juttatják – leggyakrabban kolonoszkópiás úton. A feltételezések szerint az így bejuttatott baktériumok átveszik azoknak a „jó” bélbaktériumoknak a helyét és feladatait, melyek a C. difficile túlszaporodása következtében eltűntek a bélrendszerből.

Sadowsky és munkatársai ugyanakkor megjegyzik, hogy – miközben a korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a FMT-n átesett betegek faecalis mikrobiogramja hasonló a donoréhoz, nem világos, hogy a bélbaktériumok flórájában a FMT eredményeként bekövetkező változások hosszú távon is fennmaradnak-e. E kérdés megválaszolására a szerzők négy olyan beteget vontak be vizsgálatukba, akik rekurráló C. difficile-infekcióban szenvedtek, és akiknél az antibiotikumkúra hatástalansága miatt FMT lehetősége merült fel. A szerzők a FMT előtt, majd az azt követő legfeljebb 151 napban naponta székletmintát gyűjtöttek a betegektől.

Minden mintából genomszekvenálással határozták meg a baktériumflóra összetételét, és a FMT előtt és után kapott eredményeket összevetették egymással, illetve 10 másik olyan beteg eredményeivel, akiknél visszatérő C. difficile-fertőzés állt fenn. Ezeket az adatokat használták fel a Human Microbiome Project egészséges résztvevőinek eredményeivel. Ezen túlmenően a munkacsoport értékelte a bélbaktériumok összetételében az idő elteltével bekövetkezett változásokat is mind a négy beteg, mind pedig a donorok székletmintáiban.

Azt találták, hogy a FMT-n átesett betegek bélbaktérium-flórája röviddel a beavatkozást követően normalizálódott. A szerzőket is meglepte, hogy a FMT után tapasztalt kedvező irányú változások még a széklettranszplantációt követő 21. héten is megfigyelhetők voltak. Eredményeiket dr. Sadowsky így kommentálta: „Vizsgálatunk azt igazolta, hogy a transzplantáció hatására rövid és hosszú távon is megváltozik a faecalis mikrobiom. Miközben a humán bélbaktérium-flóra összetétele általánosságban számos ponton hasonlóságot mutat, egyedi különbségek is vannak, melyek nem befolyásolják a bél működését.”

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) a faecalis mikribiotákat „gyógyszernek” tekinti, tudni kívánja, hogy a FMT pontosan milyen változásokat hoz létre a bélbaktériumok összetételében, mielőtt a FMT-t a C. difficile-infekció standard kezeléseként ajánlanák – és nem csak a rekurráló formák esetében. A szerzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel a FMT okozta módosulások – úgy tűnik – az egészséges tartományon belül esnek, a FDA ilyen jellegű követelményei erre a beavatkozásra nem alkalmazhatók. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a dinamikus változásokat figyelembe kell vennünk akkor, amikor két személy bélbaktérium-flóráját összehasonlítjuk. Az összehasonlítás a FMT sikeressége elemzésének szerves részét kell, hogy képezze” – emelik ki a szerzők.

A múlt hónapban az Open Forum Infectious Diseases című lap egyik cikke arról számolt be, hogy egy nőnél túlsúlyos donortól történő FMT-t követően elhízás alakult ki.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.