hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Folyóiratunk a széles orvostársadalomhoz szól, de mindig kiemelt fontosságot tulajdonítottunk a háziorvos kollégák továbbképzésének. Ezért különösen örültem, hogy Balogh Sándor főorvos úr, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója elfogadta felkérésemet, és összefoglalta a háziorvoslás első évtizedében gyűjtött tapasztalatokat. A családorvosi tevékenység nemcsak szakmailag újult meg ezekben az években, hanem új gazdasági alapokra is helyeződött. Ennek előnyeit vagy hátrányait Önök közvetlenül érzik, de bizonyára hasznos lesz megismerniük Balogh főigazgató úr tapasztalatait és adatait.

Szerkesztőbizottságunk prominens tagja, Papp Zoltán professzor úr vállalta, hogy a rákszűréssel kapcsolatos cikkeinkhez bevezetőt ír. Az első két közlemény az emlőrák és a méhnyakrák szűrésének tapasztalatait, előnyeit foglalja össze, avatott nőgyógyászok kommentárjaival. Végül a colorectalis rák szűréséről olvashatnak részletes, kitűnő algoritmust tartalmazó cikket, melynek kommentálására onkológust és gasztroenterológust kértünk fel.

A syncope mindennapos orvosi probléma. Okai lehetnek banálisak, de súlyos, sőt végzetes betegségek is meghúzódhatnak hátterében. Az osztályozásáról, diagnózisáról, szövődményeiről és a mindennapi életben betöltött jelentőségéről szóló kitűnő cikket Rudas László tanár úr bőséges kommentárja egészíti ki. A vírusos eredetű hepatitisek fontos egészségügyi problémát jelentenek mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. A következményes májkárosodás (cirrhosis, májrák) lehetősége közismert, azt azonban nem mindenki tudja, hogy hepatitis C vírusfertőzés után súlyos vesebetegségek is jelentkezhetnek, leggyakrabban nephrosis képében. A betegek jelentős hányadának nephritise krónikus veseelégtelenségbe torkollik; a vírus eradikációjával ugyanakkor elvileg lehetőség nyílik a betegség gyógyítására is. A cikket Tislér András tanár úr kommentálja. Kitűnő cikket olvashatnak a vastagbél gyulladásos megbetegedéseiről is, amelyek szintén a napi klinikai gyakorlat fontos részét képezik, bár szerencsére súlyos Crohn-betegség vgy colitis ulcerosa ritkábban fordul elő. A magyar gasztroenterológusok álláspontját Banai János professzor úr kommentárjában olvashatják.

Bizonyára sok olvasónk érdeklődését kelti majd fel a teljesítménynövelő szerekről közölt nagyon őszinte hangvételű cikkünk, melyből kiolvasható, hogy a probléma megoldásától még messze vagyunk; olykor lebukik ugyan néhány sportoló, de a gyógyszergyárak és más kémiai üzemek újabb és újabb készítményeket állítanak elő, amelyek a verseny időpontjában már nem mutathatók ki a vizeletben vagy a vérben. A kérdés etikai oldalát is érinti Martos Éva főorvos asszony értő kommentárja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.