hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák! 

A kardiovaszkuláris betegségek között a fejlett országokban egyre nagyobb népegészségügyi jelentőséggel bír a stroke. Az elvesztett életévek szempontjából is fontos betegségről van szó, de a nem halálos kimenetelű agyi katasztrófák által okozott egyéni és szociális terhek is elsőrangú problémává léptették elő ezt a kórképet. Jelentőségét felismerve, az Európai Parlament 2 évvel ezelőtt külön foglalkozott a stroke-kal és társadalmi következményeivel, s többek között ennek köszönhető, hogy civil kezdeményezésként létrejött a SAFE (Stroke Alliance For Europe) mozgalom. Ennek magyarországi megfelelője az ugyancsak széles körű társadalmi és szakmai tevékenységet magába foglaló ESZME (Egyesület a Stroke Megelőzésére) civil szerveződés. Utóbbinak a jelentőségét részben az a szomorú tény adja, hogy hazánkban a stroke előfordulása és halálozása kétszeresen- háromszorosan meghaladja az európai átlagot, de az 50–60 éves férfiak statisztikája még ennél is rosszabb. Különösen fontosnak tartom tehát, hogy folyóiratunk mostani számában kiemelten foglalkozunk a stroke kérdésével. Aktuális hazai tárgyú tanulmányunkat erről a témáról írta Csiba László professzor úr, aki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak részletes bemutatásával is elősegíti, hogy szembesüljünk a súlyos hazai helyzettel. Joggal hangsúlyozza, hogy Magyarországon a stroke sürgős ellátása messze elmarad a lehetőségektől, többnyire adminisztratív okok miatt, melyek kevés beteg számára teszik lehetővé, hogy 3 órán belül CT-be, majd onnan kellő tapasztalattal rendelkező centrumba kerüljön. A megoldásra Csiba professzor úr számos javaslatot tett, melyeket nemcsak kollégáinknak, hanem a hatóságoknak is figyelmébe ajánlunk. Szimpóziumunk is a stroke kérdéséhez kapcsolódik: Szirmai Imre professzor tömör bevezetőjében ismerteti a stroke fontos következményei közé tartozó dementia különböző formáit. A diagnosztikus lehetőségek fejlődésével egyértelművé vált, hogy a régebben többnyire vaszkuláris eredetűnek tartott dementiák hátterében gyakrabban húzódnak meg kortikális és szubkortikális degeneratív folyamatok. A vaszkuláris dementia kérdését kitűnő, szépen illusztrált cikkünk bőven taglalja, és Nagy Zoltán professzor úr kommentárja a magyarországi viszonyokat is elemzi, ráirányítva a figyelmet az egyik legfontosabb etiológiai tényező, a hypertonia nem kellően eredményes kezelésére. Ezzel a kérdéssel foglalkozik a Bereczki Dániel professzor által kommentált cikkünk is, amely a lezajlott TIA utáni stroke megelőzésének kérdéseit ismerteti a legújabb evidenciák alapján; a cikkhez egy Kanadából származó rövid közlemény is csatlakozik a TIA sürgőségi ellátásáról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.