hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Mostani számunk „Hazai aktualitás” rovatában fontos aktuális kérdést ismertet kimerítően Szathmári Miklós tanár úr, szerkesztőségünk tanácsadója, akit a közelmúltban bízott meg a Semmelweis Egyetem Tanácsa – Fejérdy Pál rektorhelyettes úr legfelsőbb irányítása mellett – a folyamatos továbbképzés Egyetemünk részéről történő menedzselésével. Ez a kérdés elég sok vihart kavart az elmúlt időszakban, de jellemzően azok tiltakoztak a folyamatos továbbképzés jelenlegi rendszere ellen, akik elmulasztották időben teljesíteni az előírt pontszámot. Bár a rendszer már néhány éve működik, nyilván folyamatos kiigazítást igényel, de azt nem lehet vitatni, hogy az orvostudomány fejlődésének mai üteme mellett minden, a betegellátással foglalkozó orvosnak rendszeresen képeznie kell magát, hogy betegeinek a legkorszerűbb ellátást nyújthassa. A Szathmári tanár úr és munkatársai által írt tanulmány tartalmazza mindazokat az előírásokat és lehetőségeket, amelyek ismeretében a most induló ötéves ciklusban kellő időben teljesíthetik továbbképzési kötelezettségeiket.
Szimpóziumunk nagyon fontos gyakorlati kérdéssel, a tumormarkerek és a daganatos betegségekben alkalmazandó tromboprofilaxis jelentőségével foglalkozik. Bevezetőjében Pápai Zsuzsanna főorvos asszony joggal emeli ki, hogy a tumormarkerek szűrésre nem alkalmasak, nem szervspecifikusak, de igen nagy a jelentőségük a már kialakult daganat további sorsának követése szempontjából. Hangsúlyozza, hogy a daganatok közel felében – egyes esetekben azt meghaladóan – thrombosis alakul ki, amely nemritkán fatális pulmonális emboliát okoz.Konkrét eset analíziséből fejtik ki a német szerzők a tumormarkerek jelentőségét, Telekes András főorvos úr igen részletes kommentárja pedig további lehetőséget kínál a kérdés elmélyült tanulmányozására. Az alvadásgátlás onkológiai szerepéről ugyancsak kimerítő cikket olvashatnak, melyet Tímár József professzor úr táblázatokkal és gazdag irodalomjegyzékkel ellátott kiváló kommentárja egészít ki.
A 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) ma már jelentős szerepet játszik a hypertoniás betegek gondozásában. Magyar tervezők innovatív munkájának köszönhetően olyan készülék is rendelkezésünkre áll, amely lehetővé teszi az egyidejű EKG-monitorozást. Ismert tény, hogy a hypertonia egyik legfontosabb célszervkárosodása a myocardialis ischaemia, melynek idejében történő felismerése elősegítheti az infarctus profilaxisát.Kitűnő cikkünket Tislér András tanár úr kommentálta, részletes irodalomjegyzékkel segítve azok munkáját, akik ezzel a témával behatóbban szeretnének foglalkozni. A kardiovaszkuláris betegségekhez csatlakozik következő cikkünk is, melynek jelentőségét az adja, hogy a diabetes mellitus világszerte terjedő epidémiája egyre nagyobb mértékben járul hozzá a szív-ér rendszeri halálozáshoz. A Karádi István professzor úr tömör kommentárjával kiegészített cikkünk felhívja a figyelmet arra, hogy a vércukorszint enyhe, csökkent cukortoleranciának (IGT) megfelelő emelkedése már fontos kockázati tényezőnek tekinthető, különösen a myocardialis infarctus kialakulása és kimenetele szempontjából. Szintén kardiovaszkuláris témát tárgyal a HDL-koleszterin-szint emelésének lehetőségével foglalkozó cikkünk. Míg az amerikai szerző a gyógyszeres lehetőségeket foglalja össze, addig Reiber István főorvos úr, nagyon helyesen, azt emeli ki, hogy az életmód megváltoztatása is fontos szerepet játszik e „védő” koleszterin-frakció szintjének emelésében.
A pánikzavar nagyon gyakori betegség. Ezzel foglalkozó cikkünk és a Barth Ákos főorvos úr által írt részletes kommentár számos gyakorlati tanáccsal segíti a pánikbetegség felismerését és kezelését a mindennapi munkában. A hypothermiával foglalkozó cikkünk aktualitását az adja, hogy a mai magyar viszonyok között sajnos egyre gyakrabban találkozunk életet veszélyeztető kihűléssel, elsősorban idült alkoholbetegek esetében, de a létminimum alatt, egyedül élő emberek körében is. Cikkünk a hypothermia kezelésének lehetőségeit is részletezi, de főleg a kezelés elveiről ad részletes, algoritmusban is összefoglalt útmutatást; Fazekas Tamás professzor kommentárja főleg a hypothermia következményeként fellépő súlyos kamrai ritmuszavarok veszélyére hívja fel a figyelmet. Ugyancsak fontos gyakorlati kérdéssel, az időskori vírusfertőzésekkel foglalkozik következő cikkünk, melyet a kérdés kiváló hazai szakértője, Szalka András főorvos úr egészített ki részletes kommentárral.
A rendszeres testedzést folytatóknak ad tanácsot a terhesség alatti sporttevékenységet tárgyaló cikkünk; a közleményben és főleg Bardóczy Zsolt adjunktus úr kommentárjában arról is olvashatnak, hogy a korábban testedzést nem folytató asszonyok szülés előtti tornája is hozzájárulhat a sikeresebb szülésvezetéshez.
Érdekes esetismertetéseink mellett figyelmükbe ajánlom a bizonyítékokon alapuló orvoslás e számunkban összefoglalt újabb eredményeit.Matos Lajos tanár úr két nemrég befejezett, a valsartan és az ACE-gátlók összehasonlításával kapcsolatos tanulmányt ismertet, hangsúlyozva az angiotenzin II receptor blokkoló előnyeit a stent-beültetés utáni esélyek javulásában. Jermendy György professzor úr a jól ismert Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) vizsgálat hosszú távú követésének tanulságait mutatja be, amelyek megerősítik, hogy az intenzív inzulinkezelés nemcsak a mikrovaszkuláris, hanem a makrovaszkuláris szövődmények (szív-infarctus, stroke stb.) megelőzéséhez is hozzájárul. Végül Vadász Imre főorvos úr azokat a lehetőségeket tekinti át, amelyeket egy korszerű antibiotikum, a moxifloxacin kínál a közösségben szerzett pneumonia kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.