hirdetés

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2004. április 30-i állásfoglalása a szülési fáj

A szakmai kollégiumi állásfoglalások, amennyiben azok más szakmákkal határos területeket is érintenek, mindig az érintett társszakmákkal történt egyeztetések után fogalmazódnak meg. Az általános gyakorlattal szemben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium megkeresésünk nélkül hozott számunkra elfogadhatatlan állásfoglalást a szülési fájdalom csillapításáról, miszerint „a szülészeti regionális anesztézia és szülési epidurális fájdalomcsillapítás kivitelezése aneszteziológus orvosi feladat és azt csak aneszteziológus szakorvos vagy megfelelő gyakorlattal rendelkező aneszteziológus szakorvosjelölt végezheti”.

Az Aneszteziológiai Szakmai Kollégium állásfoglalását az alábbiak miatt nem tartjuk elfogadhatónak:

  1. A szülési fájdalom csillapítása évszázadok óta elsősorban a szülészorvos feladata és felelőssége. A napjainkban számos vita tárgyát képező regionális, azon belül a gerincközeli érzéstelenítésről is elmondható, hogy annak bevezetésében és elterjesztésében hazánkban a szülészorvosoknak volt elsődleges szerepük.
  2. A szülési fájdalom csillapításának fogalomkörébe nem kizárólag a regionális, és azon belül nem csak a gerincközeli érzéstelenítés tartozik. A szülési fájdalom csillapítása komplex művelet, amelynek számos módozata ismert, mely módszerek egy szülés során is gyakran kombinálódnak. Az állásfoglalás nem beszél például az inhalációs technikákról vagy az opiátok szülési fájdalom csillapítása céljából történő alkalmazásáról. Ez utóbbi módszerek sem igényelnek kevesebb aneszteziológiai jártasságot, mint a vita tárgyát képező gerincközeli technikák.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.