hirdetés

A szülők gyakran fordulnak alternatív szerekhez krónikus beteg gyermekük gyógyításakor

Egy kanadai felmérés szerint egyre terjed az alternatív terápiás módszerek alkalmazása a krónikus betegségben szenvedő gyermekek között. A szülők azonban nem mindig számolnak be erről gyermekorvosuknak.

hirdetés

Krónikus kórképekben nem számít ritkaságnak, hogy a betegek alternatív kezelések felé fordulnak, mint amilyen például a gyógynövény-készítmények, homeopátiás szerek vagy vitaminok szedése. Ez azonban azzal a veszéllyel járhat, hogy az alternatív szer interakcióba lép az orvos által rendelt gyógyszerekkel.

Az ottawai és albertai egyetemen végzett vizsgálatban 10 edmontoni és ottawai praxisból 926 családra vonatkozó adatokat gyűjtöttek össze. A beteg gyerekek szüleit arra kérték, hogy a vizit előtt a várószobában töltsenek ki egy kérdőívet. A gyermekek idült kardiológiai, neurológiai, onkológiai, gasztroenterológiai vagy légúti kórkép miatt álltak gondozás alatt.

A kutatók azt találták, hogy a gyermekgyógyászati betegek 71 százaléka (Stollery Gyermekórház, Edmonton), illetve 42 százaléka (East Ontario Gyermekkórház, Ottawa) alkalmaz valamilyen alternatív kezelési módszert. A felmérésben részt vett családok csaknem 20 százaléka válaszolta azt, hogy semmilyen információt nem kapott orvosától vagy gyógyszerészétől az alternatív készítmény és a vényre rendelt gyógyszer közötti lehetséges interakciókról.

Sunita Vohra, az albertai egyetem kutatója szerint: „A jelenlegi helyzetben a családok a baráti körből és az internetről szerzik az alternatív medicinával kapcsolatos ismereteiket, pedig az orvosnak vagy az egészségügyi team más tagjának kellene lennie a fő információforrásnak, aki felvilágosítással tudna szolgálni a gyógyszerkölcsönhatásokról is.”

A felmérés szerint a betegek főként az alábbi alternatív készítményeket használják: multivitaminok, ásványi anyagok, homeopátiás szerek, gyógynövények. Az alternatív terápiás módszerek közül a következők a legnépszerűbbek: relaxáció, aromaterápia, kiropraktika és masszázs.

A gyermekek csaknem fele az orvos által rendelt szerekkel egyidejűleg szed alternatív szert, 5 százalékuk pedig elismerte, hogy elhagyta az orvos által javasolt kezelést az alternatív medicina javára.

A szülők háromszor akkora eséllyel fordultak az alternatív medicina felé akkor, ha gyermekük állapotát rossznak ítélték, és különösen azok döntöttek így, akik korábban már maguk is kipróbálták az adott módszert.

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a hivatalos és az alternatív terápia egyidejű alkalmazása veszélyes lehet. A vizsgálat adatai szerint 80 esetben alakult ki kölcsönhatás az orvos által rendelt és a saját belátás alapján használt készítmény között, melyből 19 esetben káros mellékhatást eredményezett, 6 esetben pedig súlyos volt.

A szerzők kiemelik, hogy bár „az emberek feltételezik, hogy ami természetes, az szükségképpen biztonságos is, ez azonban messze nincs így”. A halolaj például vérhígító hatással rendelkezik, ami a vényköteles vérhígítóval együtt szedve vérzéseket okozhat – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az echinacea egy gyógynövény, melyet ugyancsak előszeretettel szednek az emberek az immunrendszer erősítésére, miközben legtöbben nem tudják, hogy könnyen megzavarhatja a kemoterápiás szerek hatását rákbetegeknél.

A szerzők kifejezik abbéli reményüket, hogy a családok igényt tartanak szakmai információkra az alternatív medicina alkalmazásával kapcsolatban, hiszen megbízható források nélkül nem dönthetnek megalapozottan az előnyökről és kockázatokról.

„Fontos, hogy az orvosok párbeszédet kezdeményezzenek erről a kérdésről is betegeikkel – különösen annak fényében, milyen gyakori az alternatív medicina alkalmazása a krónikus betegségben szenvedő gyermekek csoportjában. Olyan légkört kell kialakítani, hogy a szülők ne érezzék kényelmetlennek, hogy szóba hozzák: másfajta kezeléseket is alkalmaznak gyermekeiknél, mint amit az orvos rendelt.

Kétségtelen, hogy a komplementer és alternatív medicina hatalmas üzlet: egy 2007-es USA-beli felmérés szerint a lakosság évente csaknem 34 milliárd dollárt költ saját zsebből ilyen kezelésekre.

(Forrás: Medical News Today)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.