hirdetés

A társadalmi egyenlőtlenség megbetegít

Ahol nagyobb a nemek közötti egyenlőtlenség, a férfiak és a nők egyaránt több krónikus betegségtől szenvednek, de a strukturális szexizmus a férfiak egészségi állapotát bizonyos szempontból javítja.

hirdetés

A nemek közötti egyenlőtlenség az egész társadalom számára negatív egészségbeli következményekkel jár, írja az Amerikai Szociológus Társaság folyóiratában megjelent közleményében (Structural Sexism and Health in the United States: A New Perspective on Health Inequality and the Gender System) Patricia Homan. A Floridai Állami Egyetem szociológusa egy olyan kutatási módszert terjesztett ki a társadalmi nemek egészségi állapotra gyakorolt hatásának vizsgálatára, ami napjainkban fősodorbeli módszernek számít a különböző embercsoportok hátrányos megkülönböztetése és a populációszintű egészség összefüggéseinek vizsgálatában. A strukturális rasszizmus-kutatás mintájára strukturális szexizmus-kutatásnak nevezett módszer nemcsak azzal foglalkozik, hogy az egyes nők szintjén hogyan jelentkezik a hátrányos megkülönböztetés, hanem azt is feltárja, hogy a társadalom különböző szintjein és színterein tapasztalható nemi egyenlőtlenségnek (az erőforrásokhoz való hozzáférés különbségei) milyen hatása van az egész lakosság egészségi állapotára.

Az összetett társadalmi viszonyokat figyelembe vevő strukturális kutatás a makro (állam), mezo (házaspár, illetve egyéb férfi-nő interakciók a családban, munkahelyen) és mikro (egyén, identitás) szinteken jelentkező egyenlőtlenség és az egészségi állapot összefüggéseit vizsgálva megállapította: a makroszinten jelentkező egyenlőtlenség a nők és a férfiak egészségi állapotát egyaránt károsan befolyásolja. Azokban az USA-államokban, ahol nagyobb a férfiak és a nők közötti politikai, gazdasági, kulturális és fizikális/reproduktív egyenlőtlenség, 40 és 50 éves korukban mindkét nem tagjai több krónikus betegségtől szenvednek, rosszabb fizikai állapotban vannak, továbbá a nők rosszabbnak ítélik egészségi állapotukat, mint azokban az államokban, ahol kisebb a nemek közötti fizetésbeli különbség, több nő dolgozik, kiegyenlítettebb a nemek aránya a szegények között, az állami törvényhozásban, valamint a vezető pozíciókban, kisebb a vallási konzervativizmus prevalenciája, és több nő számára adott az abortusz lehetősége. (A felsorolt szempontok szerint a következő államokban a legmagasabb a strukturális szexizmus: Utah, Wyoming, Mississippi, Louisiana és Oklahoma, míg a következőkben a legalacsonyabb: Maryland, California, Massachusetts, Vermont és Hawaii). A különbség hatása olyan jelentős, hogy ahol a legmagasabb a makroszintű strukturális szexizmus, a nők kétszer annyi egészségügyi problémától szenvednek, és egészségi profiljuk 7 évvel idősebb képet mutat, mint a legalacsonyabb strukturális szexizmust mutató államokban élő nőké (férfiak esetében a különbség másfélszeres). Bár napjainkban már bizonyítást nyert, hogy a sztereotip maszkulin szerepminta követése kockázatkereső, egészségtelen viselkedésformákkal (pl. nagyméretű alkohol- és droghasználat, erőszak, az egészségügyi ellátás és a szűrővizsgálatok kerülése) jár együtt, azonban eddig nem vizsgálták a komplex, makro-, mezo és mikro-szintű egyenlőtlenség populációszintű egészségügyi hatásait, nyilatkozta Homan.

Az eredmények szerint a középszintű, azaz a házaspárok szintjén jelentkező egyenlőtlenség a nők esetében több krónikus betegséggel és rosszabb fizikai állapottal jár együtt, továbbá az egyenlőtlenebb mezo-szintű viszonyok között élő nők rosszabbnak ítélik egészségi állapotukat, mint azok a nők, akik kiegyenlítettebb párkapcsolatban élnek. A férfiak fizikai állapotát és saját maguk által megítélt egészségi állapotukat azonban a középszintű szexizmus javítja. (A vizsgálatban a középszintből csak a házaspári viszonyok szerepeltek, a fizetések, az oktatásban eltöltött évek, valamint az életkor különbségeit vették figyelembe. A párok között kisebb volt az oktatásbeli különbség, mint a fizetésbeli és az életkori. A férjek átlagosan 2 évvel voltak idősebbek, és 1,95-szer kerestek többet, mint a feleségek.) A kutató mikroszinten nem talált összefüggést, azaz az internalizált szexizmus nem befolyásolja sem a nők, sem a férfiak egészségi állapotát, egyetlen kivétellel: rontja a nem-házas nők fizikai állapotát. (A mikroszint feltárását ilyen kérdések segítették: 5 fokozat közül mennyire ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy A nő helye otthon, a családban van, nem az irodában; vagy A férfi feladata a kenyérkereset, a nő dolga, hogy gondoskodjon a családról.)

A vizsgálat kivitelezéséhez Patricia Homan egyrészt állami szintű adminisztratív adatokat, továbbá egészségállapot-felmérések adatait használta. Mint írja, azért választotta a 40 és 50 évesek korosztályát, mert ez tipikusan az az életkor, amikor elkezdenek megjelenni, illetve amikor naggyá válnak a fizikai állapotbeli különbségek, továbbá ebben az életkorban a munkahelyi és a családon belüli szerepelvárások is különbözőképpen alakulnak a két nem tagjai számára. Az egészségi adatok többek között az NLSY79 egészségállapot-felmérésből származtak; ez a felmérés az USA nemzeti reprezentatív egészségfelmérése, ami az 1957 és 1964 között születettek egészségi adatait gyűjti össze 1979 és 1994 között évente, 1994 óta kétévente 6111 fős mintán. A figyelembe vett krónikus betegségek a következő, orvos által diagnosztizált állapotok: hipertónia, diabétesz, rák (kivéve bőrrák), krónikus tüdő- és kardiovaszkuláris betegség, stroke, krónikus pszichiátriai állapotok, arthritisz. A saját egészségi állapot megítélésére az epidemiológiában használatos, 5 pontos skálát tartalmazó önminősített egészségmutatót használták (SRH, self-rated health), ami a mortalitás kulcsfontosságú prediktora, míg a fizikális funkciót az SF-12 egészségi kérdőív fizikai állapottal kapcsolatos komponensével mérték (ebben szerepelnek a fizikális funkcióval, az egészségi állapot miatti korlátozottsággal, testi fájdalmakkal és az általános egészségi állapottal kapcsolatos kérdések).

A makroszintű strukturális szexizmus tehát nemcsak emberi jogi kérdés, hangsúlyozza a szociológus, hanem populációs szintű, a férfiakat és a nőket egyaránt sújtó egészségügyi probléma, amivel az egészségügyi döntéshozóknak is foglalkozniuk kell.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A cikk írója eltévedt, naiv. Az emberséggel, társadalommal vele jár az egyenlőtlenség mindenben.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.