hirdetés

A TREM2 stabilizálása – potenciális stratégia Alzheimer-kórban

Új terápiás célpontot jelenthet, ha sikerül feltárni az Alzheimer-kór egyik ritka genetikai kockázati tényezőjének, a TREM2 fehérje működésének molekuláris mechanizmusát.

hirdetés

A TREM2 (triggering receptor expressed on myeloid cells 2)-nek nevezett gént számos neurodegeneratív betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe: ilyen például az Alzheimer-kór, a frontotemporális lobáris degeneráció, a Parkinson-betegség vagy a ritkább Nasu−Hakola-betegség. Nemrégiben a gén egy ritka mutációjáról derült ki, hogy fokozza az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A közelmúltban két munkacsoport egymástól függetlenül arról számolt be az EMBO Molecular Medicine című lapban, hogy felfedezték a mutáció mögött meghúzódó molekuláris mechanizmusokat. A most közzétett adatok rávilágítanak a TREM2 normális agyműködésben betöltött szerepére, ezen túlmenően új terápiás célpontok lehetőségét vetik fel az Alzheimer-kór kezelésében.

A szerzők emlékeztetnek arra, hogy az Alzheimer-kór jellegzetessége – más neurodegeneratív kórképekhez hasonlóan −, hogy speciális fehérje rakódik le az agyban. Normális körülmények között ez ellen az agy specifikus immunsejtjei, a mikroglia sejtek veszik fel a harcot oly módon, hogy körülveszik a toxikus fehérjét. Az agy öregedésével azonban a mikrogliasejtek száma megfogyatkozik, és a megmaradt sejtek többé már nem képesek ellensúlyozni a toxikus anyag hatását.

A TREM2 a mikroglia aktív génje, mely biztosítja a sejtek protektív funkcióját. A protein megfeszíti a mikroglia sejtek membránját, és azt külső régióként használja a toxikus proteinaggregátumok okozta sejtpusztulás és lipidváltozások detektálására. Ennek következtében a TREM2 két részre hasad. A külső rész leválik a proteinről és felszabadul, míg a sejtmembránban maradó rész lebomlik. A TREM2 funkciójának pontosabb megértéséhez a kutatócsoport ezt a hasítási folyamatot tanulmányozta alaposabban. A német, brit és kanadai kutatók különböző technológiai módszerek alkalmazásával először a proteinlebomlást lokalizálták, és annak helyét a 157-es aminosavnál jelölték meg. A 157-es aminosav eddig sem volt ismeretlen, hiszen kínai kutatók a közelmúltban egy mutációt fedeztek fel pontosan ebben a régióban, melyet p.H157Y-ként neveztek el és az Alzheimer-kór kockázatát fokozó tényezőként jelöltek meg.

A fentieket egybevetve, a megfigyelések arra utalnak, hogy p.H157-mutáció eseteiben a proteinhasítás folyamata zavart szenved, és ez az eltérés segíti elő a betegség kialakulását.

Következő lépésként a szerzők közelebbről is megvizsgálták a p.H157-mutáns fehérje biokémiai tulajdonságait. Azt találták, hogy mutáció esetén a hasítás gyorsabban következik be, mint a protein szabályos formájában. Tekintettel arra, hogy a TREM2-mutációk többsége befolyással van a fehérjetermelésre, a p.H157 mögötti mechanizmus némiképpen különböző lehet. A p.H157-mutáció megengedi ugyan, hogy a fehérje szabályosan létrejöjjön és transzportálódjon a mikroglia sejtek felszínére, ott azonban a hasítás túlságosan gyorsan megy végbe. A végeredmény azonban minden esetben ugyanaz: túlságosan kis mennyiségű TREM protein van jelen a mikroglián.

„Ez arra utal, hogy ha a TREM2-t úgy sikerül stabilizálni, hogy kevésbé legyen érzékeny a hasítással szemben, akkor működőképes terápiás stratégiához juthatunk el” – állítják a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.