hirdetés

Alzheimer-kór: téves navigáció

Már a demencia kezdetén sérülnek azok a speciális agysejtek, amelyek a tájékozódási képességhez szükségesek.

hirdetés

Sok Alzheimer-kóros beteg szenved már a betegség korai stádiumában tájékozódási zavaroktól. Ennek oka a tau-protein felhalmozódása az agy úgynevezett grid sejtjeiben, amelyek hálózata felelős a tájékozódásért, és a térben való céltudatos mozgásért. Amerikai kutatók egérkísérletekkel igazolták, hogy a káros tau-protein lerakódás ezeket a grid sejteket érinti, aminek következtében az általuk alkotott neurális hálózat nem képes betölteni természetes navigációs rendszerfeladatát.

A grid sejtek a térbeli tájékozódásban fontos szerepet játszó entorhinális kéreg speciális idegsejtjei, amelyek a hely (place) sejtekkel együtt egyfajta belső koordinátarendszert kialakítva lehetővé teszik, hogy folyamatosan érezzük térbeli helyzetünket és mozgásunk irányát. A „belső GPS” felfedezéséért három kutató orvosi-élettani Nobel-díjat kapott 2014-ben.

Karen Duff, a kutatócsoport vezetője, és kollégái olyan genetikailag módosított egerekkel dolgoztak, amelyeknél az entorhinális kéregben a humán tau-protein egy kórosan megváltozott formája termelődött. Az idős állatoknál az agy ezen régióinak sejtjeiben tau-protein lerakódások képződtek neurofibrómák formájában. Ez az Alzheimer-kór egy tipikus jellemzője. Harminc hónapos koruk után az egerek egyértelműen rosszabbul teljesítettek a térbeli orientációs teszteken, mint a hasonló korú, „normális” társaik. A neurofibrómák csak a stimulált grid sejtekben voltak kimutathatók, és vagy befolyásolták azok aktivitását, vagy teljesen elpusztították a sejteket. Az idegsejtek hálózatának kiegyensúlyozott összjátéka ettől úgy megzavarodott, hogy a térbeli memória és a tájékozódási teljesítmény erősen leromlott.

Gustavo Rodriguez (Columbia University Medical Center, New York) szerint azt még nem sikerült pontosan kideríteniük, hogy milyen arányban kell lenniük az egészséges grid sejteknek ahhoz, hogy a helyes tájékozódást biztosítani tudják. És még azt sem tudják, hogy a rendszer képes-e helyreállni a sérülés után. A cikkből azonban első ízben értesültünk a grid sejtek és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatról, mondja a Nobel-díjas Edvard Moser (Kavli Institute for Systems Neuroscience, Torndheim). Az új ismeretek segíthetnek olyan kognitív teszteljárásokat kidolgozni, amivel a betegség már korai stádiumában diagnosztizálható. Elképzelhető, hogy az új terápiák segítségével a grid sejtek közötti felborult egyensúly helyreállítható, miáltal a betegség egyik tünetét enyhíteni lehetne.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.