hirdetés

Aktív életmód, hosszabb daganat utáni túlélés

A korai diagnózis és a terápia fejlődésének hatására, sok rákbetegségen átesett-túlélő élhet hosszabb életet. Egy új, több mint 1000, a rákot túlélt férfin végzett tanulmány alapján a fizikailag aktív életmód akár évekkel is meghosszabbíthatja az egyes személyek élettartamát.

hirdetés

A Journal of Physical Activity & Health nevű lapban publikált prospektív tanulmány összesen 1021 rákbetegségen túlesett férfi adatait elemezi, akik a Harvard Alumni Health Study résztvevői voltak. A férfiak átlagéletkora 71,3 év volt, amikor 1988-ban nagyjából 6 évvel a rák diagnózisa után, a fizikai aktivitásukra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki. Ebben nem csupán a sport- illetve rekreációs tevékenységekre voltak kíváncsiak, hanem az általános tevékenységekre: például a sétára vagy a lépcsőn járásra is. A fizikai aktivitásra vonatkozó adatokat 1993-ban frissítették. A 2008-ig tartó időszak alatt a megfigyelt páciensek közül 777 személy halálozott el, 335 rák és 190 kardiovaszkuláris betegség következtében. A kutatók a pácienseket fizikai aktivitásuk szerint csoportokra bontották (annak alapján, hogy mozgással körülbelül hány kJ energiát égettek el hetente) majd e csoportok és az elhalálozások száma közötti kapcsolatot vizsgálták.

A kor, a testtömeg index (BMI), dohányzás, étrend illetve a szülők korai halálával korrigált adatokból számított eredmények azt mutatták, hogy azon férfiak, akik a legtöbb kalóriát égették el hetente (12 600 kJ - megközelítőleg 3000 kcal- felett), mintegy 48%-kal kisebb valószínűséggel haláloztak el a megfigyelési periódus alatt, mint azok, akik a mozgásukkal a legkevesebb kalóriát használták el (kevesebb mint 2100 kJ-t). Durva becsléssel egy 80 kg testsúlyú férfi heti 4200 kJ energiát éget el, ha a hét 5 napján, napi 30 perces élénkebb tempójú sétát tesz. Az eredmények szerint a fokozottabb testi aktivitás esetén a daganatos vagy szívérrendszeri betegség következtében történő elhalálozás valószínűsége jóval kisebb volt.

A kutatók konklúziója szerint a rákdiagnózist követően a fizikailag aktív növeli a férfiak túlélésének valószínűségét, ezért ösztönözni kellene a betegeket az aktív életmódra, hiszen így élettartamuk is meghosszabbodhat.

 

Forrás: Journal of Physical Activity & Health

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.