hirdetés

ALLERGOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS

A mért dózisú inhalátorok alkalmazása a csecsemőkori és kisgyermekkori asthma kezelésében is ajánlott

 Forrás: Delagado A, Chou KJ, Silver EJ, et al. Nebulizers versus metered-dose inhalers with spacers for bronchodilatator therapy to treat wheezing in children aged 2 to 24 months in a pediatric emergency department. Arch Pediatric Adolesc Med. 2003;157:76–80

Areaktív légúti megbetegedések a morbiditás tekintélyes részét teszik ki csecsemőknél és 2–24 hónapos gyermekeknél. 1 A hörgtágítók porlasztóval történő adagolása költséges, és a korlátozott számú oxigéncsappal rendelkező forgalmas sürgősségi osztályokon nehezen megvalósítható.2 A bronchodilatatorok mért dózisú inhalátorokon (MDI, metered-dose inhaler) keresztül történő alkalmazását akadályozhatja, hogy a fiatal beteg nem képes belégzését az MDI működéséhez igazítani. A porlasztott hörgtágítók és az MDI összehasonlítását célzó korábbi tanulmányok nem kettős vak, placebokontrollos tervezés szerint történtek, a klinikai eredmények helyett inkább a gyógyszerbevitellel foglalkoztak, nem vetették össze a toldalékkal kombinált MDI és a porlasztó alkalmazását, vagy szedált betegek bevonásával készültek. Az Albert Einstein College of Medicine (Bronx, New York) munkatársai egy gyermekgyógyászati sürgősségi osztályon végzett kettős vak, placebokontrollos vizsgálatban hasonlították össze a toldalékkal ellátott MDI (Aerochamber Mask®) által adagolt, illetve a porlasztott albuterol hatékonyságát. A vizsgálatok során pulzoximétert alkalmaztak, illetve mérték a szívfrekvenciát és a tüdőindexet (PI, pulmonary index). Ezen utóbbi érték négy elemből tevődik össze: légzésszám, sípolás jelenléte belégzéskor és/vagy kilégzéskor, belégzés/ kilégzés arány, valamint a légzési segédizmok használata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.