hirdetés

Az „év allergénje”

A főként bőrpuhító tulajdonságairól ismert lanolint az American Contact Dermatitis Society 2023-ban az év kontaktallergénjének választotta.

hirdetés

A lanolin nagy molekulatömegű észterek, alifás alkoholok, szterolok, zsírsavak és szénhidrogének összetett és változatos keveréke, de összetevői közül elsősorban a szabad lanolin-alkoholok, különösen az alkándiolok allergizálnak – mondta Donald V. Belsito, MD, a New York-i Columbia Egyetem bőrgyógyász professzora az American Contact Dermatitis Society 2023-mas éves találkozóján az év allergénjének kihirdetésekor.

A „cím” odaítélésének kritériumok közé tartozik, hogy egy ismert allergén, valamilyen ismeretlen okból növekvő gyakorisággal idézzen elő problémát, vagy egy újonnan felfedezett allergén mini-járványokat okozzon.

"A lanolinnal szembeni allergia elterjedtsége és súlyossága heves vita tárgyát képezi"- írta Belsito és Blair A. Jenkins egy, a Dermatitisben megjelent áttekintésükben -, gyakorlatilag azóta, hogy az 1920-as években először jelentettek egy lehetséges esetet. „A „lanolin valóban paradox allergén” – írta Jenkins és Belsito. "Vita tárgya, hogy melyek a lanolin allergia kimutatására legmegfelelőbb tapasz tesztkészítmény(ek). A lanolin által kiváltott kontakt dermatitis kimutatása a beteg bőrön a normál bőrre alkalmas tapaszteszttel téves negatív eredményekhez vezethet." Azok, akiknek beteg bőrfelületén pozitív a lanolinallergia tesztje a normál bőrterületükön továbbra is használhatnak lanolinos termékeket”– írták.

Számos cég forgalmazza a lanolin tartalmú helyi szereket biztonságos és hatékony bőrpuhítóként, de az orvosi minőségű és a nagy tisztaságú vízmentes lanolin, amely 2,5%-nál, illetve 1,5%-nál kevesebb szabad alkoholt tartalmaz, szintén kontaktallergiát válthat ki. A hidrogénezett lanolin jobban allergizál, mint a lanolin-alkohol, míg a lanolinviasz, a lanolinsav és a lanolin-észterek kisebb mértékben allergének, mint a lanolin-alkohol. A gyapjúból készült mai modern textíliák nem tartalmaznak lanolint, és a lanolinallergiás betegeknek sem kell kerülniük használatukat.

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a lanolin kontaktallergia előfordulása a nyugat-európai lakosság körében 0,4%. Bár a lanolinallergia viszonylag ritka, bizonyos állapotok, mint például a pangásos dermatitis, a lábszárfekélyek, a perianális/genitális dermatitis és az atópiás dermatitis nagyobb a kialakulásának kockázata. Az idősebb felnőttek és a gyermekek is fokozott kockázatnak vannak kitéve, a demográfiai adatok szerint pedig a lanolin allergia gyakrabban fordul elő a nem spanyol ajkú fehéreknél, mint a nem latin-amerikai feketéknél. A szerzők szerint a jövőben indokolt a különböző bőrtípusok és etnikai hovatartozású allergiák további feltárása.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989827

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.