hirdetés

Crohn-betegség biológiai terápiája és a betegség kimenetele

Egy retrospektív tanulmányban igazolódott, hogy a perianális Crohn-betegségben (pCD-ben) az elsőként, vagy később bevezetett biológiai terápia befolyásolhatja a betegség hosszútávú kimenetelét.

hirdetés

Dr. John Gubatan (Stanford University, California) és munkatársainak a Journal of Clinical Gastroenterology-ban megjelent közleménye szerint a tumor- necrosis-faktor alfa elleni (anti-TNF) anyagok, vagy az ustekinumab első vonalban való alkalmazásával szignifikánsan csökken a perianális abscessusok 5 éven belüli ismételt megjelenése a biológiai kezelésben nem részesülőkhöz képest -  míg a vedolizumab kezelés nem járt kedvező eredménnyel. Az elsőnek használt anti-TNF hatóanyag sikertelensége esetén egy másik anti-TNF-anyagra való átállás a leghatásosabb lehetőség.

A pCD egy aggresszív fenotípus, de a kezelésére alkalmazott biológiai szerek hatásáról csak korlátozott adatok álltak rendelkezésre. Ebben az úttörő vizsgálatban arra a kérdésre vártak választ, hogy a perianális betegség diagnózisa idején milyen biológiai kezelést kell használni, és az első anti-TNF sikertelensége után egy váltott biológiai kezeléssel milyen hosszútávú eredményeket lehet elérni.

1998 és 2020 között a Stanford Egyetemen kezelt 311 pCD-ben szenvedő beteget vettek be a vizsgálatba. A diagnózis idején 168 betegnél indítottak biológiai kezelést (leggyakrabban n = 138 anti-TNF alfa anyaggal: infliximab, adalimumab), 14 esetben vedolizumabbal, 16 esetben ustekinumabbal. A hatásosságot 5 év múltán a biológiailag nem kezelt esetekkel hasonlították össze és a következőket vették tekintetbe: a sebészi beavatkozás, colectomia ill. széklet elterelés szükségessége, sipoly záródás, a perianális tályog kiújulása. A diagnózis idején bevezetett anti-TNF kezelés csökkentette a perianális abscessusok ismétlődését (HR: 0,48, 95%CI 0,32-0,74), az ustekinumab használata növelte a perianális sipolyok záródását (HR: 3,58, 95%CI 1,04-12,35), és szintén csökkentette a perianális tályogok kiújulását (HR: 0,20, 95%CI 0,07-0,56). Ezzel szemben a vedolizumab nem járt semmilyen előnnyel a követési idő során.

Egyik biológiai hatóanyag sem volt hatással a sebészi beavatkozások, a colectomia, vagy a széklet elterelés arányaira.

A további analízisek során az első anti-TNF kezelés sikertelensége után bevezetett második vonalban adott biológiai kezeléseket értékelték. Egy másik anti-TNF-kezelésre való váltás jóval hatásosabb volt az ustekinumabra való váltásnál, csökkent a colectomia (HR: 0,20, 95%CI 0,04-0,90) és a végleges széklet-elterelés szükségessége (HR: 0,16, 95%CI 0,03-0,94). Viszont az ustekinuzabra való váltás jóval hatásosabb volt, mint a vedolizumabra való válták a perianális sipolyok záródásának tekintetében (HR: 0,22, 95%CI 0,05-0,96).

Egy másik anti-TNF anyagra, vagy ustekinumabra való váltás kedvezőbb 5 éves eredményekkel járt, mint a vedolizumabra való váltás. Az eredmények igazolására azonban fej-fej melletti vizsgálatok lennének szükségesek.

Dr. Jordan E. Axelrad (NYU Langone Health, New York) rámutatott, hogy egy nagyon nehezen kezelhető betegségről volt szó, melyben csak korlátozott adataink vannak a betegség kimeneteléről. Méltányolta, hogy részletezték a pCD klinikai megjelenését: 10% fekély, 23,2% fissura, 76,1% tályog, 84,2%-ban sipoly. A hatásossági adatok nagyon fontosak a biológiai kezeléseket választó orvosok számára – de szükségesek a fej-fej melletti összehasonlítások.

A vizsgálatban résztvevő biológikumok különböző mértékben voltak hatásosak, de a sebészi beavatkozások arányát nem csökkentették. Ez újra megmutatta, hogy milyen változatosak és komplexek ezek a betegek. A jó kezelések ellenére nem tudtuk megváltoztatni a sebészi beavatkozások szükségességét.

Forrás:

Pass W. Biologic choice may affect perianal Crohn’s disease outcomes. MDedge News. July 22, 2022.

Gubatan J, Spencer F, Levitte S, et al. Rates and predictors of long-term clinical outcomes in patients with perianal Crohn’s disease on biologic therapy. J Clin Gastroenterology. June 10, 2022. doi: 10.1097/MCG.0000000000001729

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.