hirdetés

Duodenális mágnesek bariátriai műtéteknél

A jelentős súlycsökkenés érdekében végzett, ún. bariátriai műtétek technikája egyre javul. A számos új eljárás közül a legígéretesebb, egyszerűbb és kevésbé invazív módszer, ha az anasztomózist két mágnes kompressziójával hozzák létre.

hirdetés

A bariátriai (a baros (súlyos) görög szóból) műtétek haszna jól ismert. A kóros elhízás kezelésére ez az egyetlen igazolt, tartós eredményekkel járó lehetőség. Egyszerűbben arról van szó, hogy a gyomor leszűkítése miatt a betegek lassabban és kevesebbet esznek, az elfogyasztott táplálék rosszabb felszívódásának következtében szervezetük kevesebb tápanyaghoz jut, és gyors fogyás következik be. Az orvosok egyetértenek abban, hogy 40 kg/m² BMI fölött (vagy komolyabb kísérőbetegségek fennállása esetén akár 35 kg/m² fölött) ez az egyetlen megoldás, de a műtét legkedvezőbb technikáján még vitatkoznak. A lehetőségek az utóbbi időben ráadásul még ki is egészültek avval, hogy a sebész mágneseket helyez be a beteg duodenumába.

Dr. Guy-Bernard Cadière (Saint-Pierre University Hospital), az European School of Laparoscopic Surgery in Belgium alapító igazgatója, aki először végzett ilyen laparoszkópos műtéteket Belgiumban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a bariátriai műtétek „arany standardja” a gyomor bypass műtét. Ennek során egy kicsi, kb. 25 köbcentis tasakot képeznek, ahonnan a táplálék a gyomor és a duodenum megkerülésével egyenesen a jejunumba jut. A manapság legdivatosabb technika a „sleeve gastrectomy”, melynek során a gyomrot behajtva két részre osztják, és az egyik felét eltávolítják. A duodenális „switch” (melyet biliopankreatikus diverziónak is neveznek) a switch-be kerül, és közvetlenül a terminális vékonybélhez csatlakoztatják, ezzel egy igen komoly felszívódási problémát hoznak létre, hisz a táplálék ily módon a vékonybelet nagyrészt kikerüli. A fogyás tekintetében kétségtelenül ez a leghatásosabb eljárás, de egyben a legkockázatosabb is.

A bariátriai műtétekkel kapcsolatos kongresszusokon az utóbbi évtizedekben további új technikákról számoltak be, amelyek növelik a hatásosságot és csökkentik a kockázatokat. E módszerek közül mindenek előtt a duodenum „switch” egyszerű anasztomózisa említendő, ill. annak változata. Ennek során a duodenum proximális szegmentumát a bél coecumtól számított 250 cm-es pontjához anasztomizálják. Igaz, hogy ez az egyetlen anasztomózis enyhébb a malabszorpciót eredményez, de a második anasztomózis okozta komplikációk elkerülhetők. A későbbi komplikációk (táplálkozási zavarok) kevésbé kifejezettek, mint a klasszikus duodenum switch után, de még időre van szükség az eredmények végső értékeléséhez.

Az ún. „gastro-ileal bipartition”-t kb. 7 éve alkalmazzák, azóta a bonyolult technikát fokozatosan egyszerűsítették, melynek köszönhetően csökkentek a duodenális switch okozta komplikációk. Egy „sleeve gastrectomia” után latero-laterális gastro-ileális anasztomózist készítenek: a táplálék egy része a gyomorból közvetlenül a 250 cm hosszú terminális ileumba jut. Így a tápláléknak ez a része kevésbé emésztődik meg, kevésbé szívódik fel, azonnal jóllakottságot jeleznek a GLP-1 és PYY-36 hormon értékek. A táplálék másik része a fiziológiás úton halad a duodenumon, jejunumon keresztül és normális emésztésre kerül sor. A cél az, hogy megmaradjanak a malabszorpiós beavatkozások (kedvező) anorexigén neuroendokrin hatásai, és minimálisra csökkenjenek a malabszorpció veszélyes hatásai. A fogyás egyezik a duodenális switch technikánál tapasztaltakkal: 2 év alatt a túlsúly 80-90%-kal csökken.  Az ezt követő években a fogyás fennmarad, de itt is több időre van szükség az esetek kiértékeléséhez. 2-es típusú diabetesben az esetek 85%-ában teljes remissziót figyeltek meg.  Kevesebb az azonnali komplikáció, mint a duodenális switchnél (köztük a kapcsolósor 0,8%-ban előforduló vérzése, és az 1,2%-os gasztrointesztinális fisztula). A későbbi komplikációk egyelőre ritkábbak – de ennek igazolására még hosszabb időnek kell eltelnie. A továbbítási zavarok (felfúvódás, flatulencia, hasmenés, bűzös széklet) nem olyan kifejezettek, mint duodenális switch után.

A „duodeno-ileal bipartition” során nagyon érdekes mágneses technikát használnak, melyet Michel Gagner vezetett be. Elméletileg az az előnye, hogy a duodenum kétfelé osztása során csökkenti a biliáris reflux kockázatát, nincs „dömping szindróma”, fekélyesedés, nem következik be a gasztrojejunális anasztomózis sztenózisa és elkerülhető, hogy az összes béltartalom egyből a terminális ileumba kerüljön. Ugyanakkor a duodenumban a kézi- vagy gépi varrás kockázatosabb, és a két mágnessel létrehozott szöveti kompresszió és fúzió segítségével egyszerűbben és kevésbé invazív módon történik az anasztomózis létrehozása: 3-4 hét után jön létre az anasztomózis, a mágnesek szélei felé szöveti fúzió, a mágnesek központi területénél pedig nekrózis keletkezik. A nagyon elegáns, minimálisan invazív, könnyen visszafordítható eljárást jelenleg is tanulmányozzák. Továbbra is keresik a gyomor bypass egyéb változatait, amelyeket majd szintén értékelni kell.

Forrás:  

Soumois F. Obesity surgery technique uses magnets in the duodenum. Medscape Medical News. May 24, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.