hirdetés

Bariátriai műtét diabetesben

Egy vizsgálat szerint a bariátriai műtét utáni 20%-os testsúlycsökkenés jelentősen javít a diabeteses beteg állapotán.

hirdetés

A testsúlycsökkentő („bariátriai”, „gyomorszűkítő”) műtétek különböző formáival (gyomor bypass, mini bypass, sleeve gastrectomia, stb.) a túlsúlyos (>35 kg/m² BMI), és obes (>40 kg/m² BMI) betegek jelentős fogyást érhetnek el életminőségük (krónikus betegségeik és azok kockázatának) lényeges javulásával. A legtöbb beteg testsúlya 20-30%-kal csökken a bariátriai műtét után, de bebizonyosodott, hogy 2-es típusú diabeteses betegek esetén nem szükséges ennyi testsúlycsökkenés ahhoz, hogy diabetesükben (T2D) is javulást lehessen látni. Továbbá, ha a beteg ennyit fogy a műtét után, majd ismét felszed néhány kilót, testsúlyvesztés jótékony hatása nem tűnik el, diabetesük nem rosszabbodik.

Régebben úgy gondolták, hogy az anyagcserebetegségek javulásához 30%-os testsúlyvesztés szükséges, később ezt a küszöböt 30%-ra szállították le, de ma már nyilvánvaló, hogy az életminőség már kisebb mértékű fogyás esetén is jelentősen javul, a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás kockázata jelentősen csökken, továbbá ez a 20%-os testsúlyvesztés nem annyira rémísztő cél és a bariátriai műtétekkel könnyen elérhető.

Dr. Karen Coleman (Kaiser Permanente, Southern California) és munkatársainak a Diabetes Care-ben most megjelent vizsgálatukban a dél-kaliforniai integrált egészségügyi rendszerben található 5928 diabeteses beteg adatainak retrospektív feldolgozása során úgy találták, hogy a bariátriai műtéten átesett betegek visszaesésének (testsúlyuk korábbi szintre történő növekedésének) valószínűsége jelentősen csökken, ha a betegeknek a műtét után sikerül teljes testsúly legalább 20%-át leadniuk. Az adatok 73%-a nőkre vonatkozott, a résztvevők átlagos életkora 48,9 év, átlagos BMI-je 43,8 kg/m² volt. A betegek 57%-a Roux-en-Y gyomor bypasson (RYGB) esett át, a követési idő átlagosan 5,9 év volt. Az RYGB-n átesettek 72%-ának, a sleeve műtétesek 70%-ának javult a diabetese, a remisszió átlagosan 1,0 évig tartott. A résztvevőket a testsúlycsökkenés (TWL) mértéke szerint csoportokba sorolták és a 0-5%-os csoporthoz hasonlították a betegeket. A TWL minden 5%-os növekedése növelte a remisszió valószínűségét: 5-10%-nál HR: 1,22 (P=0,23), 10-15%-nál HR 1,97 (95%CI 1,47-2,64Ö, 15-20%-nál HR 2,33 (95%CI 1,74-3,11), 20-25%-nál HR 2,81 (95%CI 2,11-3,75), 25-30%-nál HR 2,88 (95%CI 2,16-3,83), 30% fölött HR 2,92 (95%CI 2,19-3,88). A 25%-nál nagyobb mértékű testsúlyvesztés esetén a remissziós arányok ugyanolyanok voltak, mint a 20-25%-os testsúlyvesztés esetén. A 20%-nál nagyobb mértékű testsúlyvesztő, a műtét idején inzulinkezelésben részesülő betegeknek nagyobb esélyük volt a T2D remisszióra, mint a 0-5%-os TWL –es, de inzulint nem kapó csoport tagjainak (HR 2,18, 95%CI 1,64-2,88).

A vizsgálat – Dr. W. Timothy Garvey (University of Alabama, Birmingham) szerint - hasznos ismeretekkel bővíti a témával kapcsolatos irodalmat. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a TWL számszerű kategorizálása tévedéseket rejt magában, hiszen a műtét haszna egyénenként változik, egyes betegeknek nagyobb, míg másoknak kisebb mértékű fogyásra van szükségük a remisszió eléréséhez. Tehát a besorolásokat némi fenntartással kell fogadni, hiszen a 20%-os fogyási határérték nem azt jelenti, hogy az adott beteg biztosan remisszióba fog kerülni.

Dr. Coleman azt javasolja, hogy mielőbb ajánljuk fel obes diabeteses betegeinknek a bariátriai műtétet, mivel jobb eredményeket érhetünk el, ha a beteg egészségesebb. „A bariátriai műtét messze a legeredményesebb hosszútávú kezelés a súlyosan elhízott betegek számára, és nem csak az életmentés utolsó lehetősége, hanem egyben másodlagos megelőzési stratégia is. A bariátriai műtét viszont nem képes a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeit újraindítani, tehát, ha sokáig késlekedünk a bariátriai műtéttel inzulin-dependens diabeteses betegeinknél, akkor kihagyjuk annak jelentős előnyeit.”

Forrás:      

Kling J. A new weight loss threshold for T2d remission after bariatric surgery? Medscape Medical News. September 21, 2021.

Barthold D, Brouwe E, Barton LJ, et al. Minimum threshold of bariatric surgical weight loss for initial diabetes remission. Diabetes Care 2021 Sep; dc210714. https://doi.org/10.2337/dc21-0714

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.