hirdetés

EBD - STENO-2

A tanulmány ismert és az irodalomban sokat idézett elnevezése nem akronima, hanem a vizsgálat helyére, a Steno Diabetes Centrumra (Gentofte, Dánia), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által nyilvántartott nemzetközi diabetológiai továbbképző és kutatóközpontra utal. Az intézet alapjait Hans Christian Hagedorn (a Neutral Protamin Hagedorn [NPH] inzulin feltalálója) teremtette meg, nevét Niels Stensen (latinosan: Steno) dán orvosról, anatómusról (1638–1686) kapta.

Ez a Steno-tanulmány azért viseli a Steno-2 nevet, mert az 1980-as években már végeztek egy Steno-vizsgálatot, amely 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek körében a jó anyagcsere-vezetés (inzulinpumpa-kezelés) és a microangiopathiás szövődmények összefüggését vizsgálta. A mostani tanulmány során 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében vizsgálták az összefüggést, de szélesebb körben. Így a kettes szám nemcsak  az időrendben második vizsgálatra utal, hanem egyszersmind a 2-es típusú cukorbetegségre is.

A vizsgálat háttere

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők haláloki statisztikájának élén a kardiovaszkuláris megbetegedések (stroke, myocardialis infarctus) állnak, a halálozás kettő-hatszor nagyobb, mint a nem cukorbetegeké. A kardiovaszkuláris eseményt elszenvedők kezelése, a túlélők rehabilitációja tetemes költséget ró a társadalomra.

A kardiovaszkuláris szövődmények gyakori előfordulását több tényező okozza. A metabolikus szindróma koncepciója alapján a 2-es típusú diabetest gyakran kíséri hypertonia, dyslipidaemia, elhízás, sokszor észlelhetők thrombosis-hajlam fokozódására utaló hemosztázis-eltérések is. Az irodalmi adatok szerint az egyes kockázati tényezők előnyös befolyásolása számottevően csökkenti a célszervkárosodás gyakoriságát. Kézenfekvő ezért, hogy a holisztikus szemléletű, minden kockázati tényezőt számba vevő kezelés e betegcsoport kardiovaszkuláris morbiditását és mortalitását számottevően csökkenti. Noha számos nemzetközi ajánlás ezt az elvet hirdeti, hosszú távú klinikai megfigyelés eredményei még hiányoztak a kézenfekvő elmélet bizonyítására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.