hirdetés

Egészséges szív – egészséges agy

Szellemileg is tovább maradnak fittek azok az idős emberek, akikben alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

hirdetés

Szív- és érrendszerünk egészségesen tartásával valószínűleg megelőzhetjük agyi teljesítményünk időskori gyors hanyatlását. Erre a megállapításra jutottak amerikai orvosok idős nők és férfiak hat éven keresztül zajló megfigyelése során. Minél jobb egészségben volt a szív- és érrendszer a tanulmány kezdetén, annál stabilabbak maradtak a memória és más kognitív képességek teszteredményei, olvasható a Journal of American Heart Association oldalain. A hét jellemzőből, melyekkel a keringési rendszer egészségét ítélik meg, kettő bizonyult különösen fontosnak: a nem dohányzó életmód valamint a normális vércukorszint. Ezek ellensúlyozhatják leginkább az agyi teljesítmény életkorfüggő romlását.

Hannah Gardener (University of Miami) és kutatócsapata a vizsgált személyek keringési rendszerének egészségét az American Heart Association által rögzített hét kritérium segítségével ítélte meg. A betegség kialakulásának kockázata a nemdohányzó, normál testsúlyú, testileg aktív, egészségesen táplálkozó, normál vérnyomás-értékkel, valamint megfelelő koleszterin- és vércukorszinttel rendelkező személyeknél a legalacsonyabb. A tanulmány 1033, átlagban 72 éves résztvevője közül egy sem akadt, aki mind a hét kritériumnak megfelelt volna. Legtöbbjükre 1-5 egészségfaktor bizonyult igaznak. A kognitív agyi teljesítményeket a kutatók különböző teszteljárásokkal vizsgálták a tanulmány kezdetén és végén.

Minél egészségesebb volt a keringési rendszer a kezdeti vizsgálatok idején, annál nagyobb volt az agy feldolgozási sebessége, és annál kevésbé gyengültek a kognitív funkciók, valamint az epizodikus emlékezet (a személyes élményekre való emlékezés) az idő előre haladtával.

A dohányzásról való leszokás és az alacsony vércukorszint fejt ki legkedvezőbb hatást a mért agyi teljesítményre. Gardener szerint az eredmények igazolják az egészség hét faktorának jelentőségét, valamint azt, hogy abban az esetben, ha ezek a követelmények teljesülnek, nem csak a stroke vagy a szívinfarktus kockázata csökken, de a kognitív agyi funkciók gyengülése is lassulhat.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.