hirdetés

Egy ritka agytumorban kóros kromoszóma jelzi a terápiás hatást és a kimenetelt

hirdetés

A Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) a közelmúltban klinikai vizsgálatok eredményeinek analízise alapján arra a megállapításra jutott, hogy egy kromoszómarendellenesség − nevezetesen az 1p és 19q kromoszómakkar együttes hiánya (kodeléciója) − meghatározott prognosztikai és prediktív jelentőséggel bírhat a felnőttkori anaplasztikus oligodendrogliómák tiszta és kevert típusainak kezelésében. Az említett kromoszómaeltérés jelenlétében lényegesen kedvezőbb kórjóslatra számíthatunk, kemoterápia és sugárkezelés együttes alkalmazását követően a medián túlélési idő csaknem megkétszereződik a csak besugárzást alkalmazó terápiás stratégiához képest.

Az oligodendrogliómák ritka daganatok, melyek az összes agytumor körülbelül 4%-át teszik ki. A kevert − azaz asztrocitás elemeket is tartalmazó − oligodendrogliómák 1%-ot képviselnek az összes agydaganat között. Az anaplasztikus (malignus) sejteket tartalmazó tiszta vagy kevert oligodendrogliómák általában gyorsabban növekszenek, mint a nem anaplasztikus daganatok.

Az RTOG 9402 jelű III. fázisú vizsgálatát (A Phase III Intergroup Randomized Comparison of Radiation Alone vs. Pre-Radiation Chemotherapy for Pure and Mixed Anaplastic Oligodendrogliomas) négy másik, a National Cancer Institute (NCI) által támogatott munkacsoporttal együtt végezték. Olyan betegek vettek részt a vizsgálatban, akik patológiailag igazolt, tiszta vagy kevert anaplasztikus oligodendrogliómában szenvedtek. A kutatók véletlenszerűen két kezelési csoportot alakítottak ki: 148 résztvevő PCV (procarbazin, CCNU [lomustin] és vincristin) séma adásában és radioterápiában (RT) részesült, míg 143 betegnél csak sugárkezelést alkalmaztak.

Az RTOG 9402 vizsgálat 2006-ban a Journal of Clinical Oncology című lapban nyilvánosságra hozott eredményei szerint a korai PCV kemoterápia és sugárkezelés kombinációja nem bizonyult előnyösebbnek a túlélés szempontjából, mint az önmagában alkalmazott RT. Bár jelentős hatás mutatkozott a progressziómentes túlélésben (2,6 év vs. 1,7 év), a kemoterápiás séma lényegesen több mellékhatást okozott. A tanulmány szerzői arról is beszámoltak, hogy mindkét terápiás csoportban hosszabb túlélést regisztráltak azoknál a betegeknél, akiknél hiányzott az 1p és 19q kromoszóma (˃7 év vs. 2,8 év). Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „az 1p és 19q kodeléciójával jellemezhető tumorok kevésbé agresszívak és/vagy jobban reagálnak a PCV kemoterápiára.

Az RTOG 9402 adatainak nemrégiben elvégzett elemzése szerint az említett kodeléció jelenlétében PCV + RT után a medián túlélés 14,7 év volt, szemben az RT-csoportban regisztrált 7,3 évvel. Érdekes tapasztalat volt, hogy csak az egyik kromoszóma (1p vagy 19q) deléciója esetén, illetve deléció hiányában nem mutatkoztak különbségek a medián túlélésben a két kezelési csoport között.

Mindezek alapján az 1p és 19q kromoszómaszerkezete alkalmas marker lehet annak megítélésére, melyik beteg számára hasznos a kemoterápia és sugárkezelés kombinációja − vonja le a következtetést J. Gregory Cairncross professzor, a Calgary-i Egyetem kutatója.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.