hirdetés

Egyél szénhidrátot, hogy tovább élj!

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a szénhidrát tartalmú táplálékok minimalizált fogyasztását javasló étrendek, a hosszú és egészséges élethez viszont az újabb adatok szerint pont az ellenkezője segít hozzá.

hirdetés

Paleo és LowCarb (kevés szénhidrát) diéták futótűzként terjedtek. Hirdetőik arra hivatkoztak, hogy az őskori táplálkozás: sok hús és nyers zöldség fogyasztása az eredeti és egészséges, hisz az ősember még nem termelt gabonát. Nem tekintették szempontnak, hogy az ősember nem élt túl hosszú ideig, valamint, hogy az ember tápcsatornája és fogazata a mindenevő életmódra predesztinálja az emberi fajt.

A legújabb kutatások szerint azonban épp az ezzel ellenkező táplálkozási elvek hasznosságát, a magas szénhidrát és alacsony fehérje összetételű étrend fogyasztását javasolják, hisz ezesetben termelődik a szervezetben a legtöbb olyan anyag, köztük az ún.  „fiatalító fehérje”, amely a hosszú és egészséges élet egyik biztosítéka.

Yun-Hee Youm és munkatársai (Yale University) 2015-ben megjelent munkája szerint a „fiatalság-fehérje forrása” a fibroblaszt növekedési faktor-21 (fibroblast growth factor21, FGF21), amely a feltételezések szerint fontos szerepet játszik a glükóz- és lipidanyagcserében. A májban termelődik és bizonyos körülmények között – a megfelelő a vércukorszint biztosítása érdekében- serkenti a zsírok elégetését.

Feltételezik továbbá, hogy az, FGF21 meggátolja az immunrendszer degenerációját és ezzel hozzájárul az élettartam növekedéséhez. A kutatók kísérleteiben ugyanis a legmagasabb koncentrációban jelen levő FGF21 az egereknek életét akár 40 %-kal is meghosszabbította.

Samantha M. Solon-Biet és munkatársai (University of Sydney) egy közelmúltban megjelent cikkükben igazolták a táplálkozás és az FGF21 kapcsolatát.  Egerekben 25 különféle étrend és az FGF21 közti összefüggést vizsgálva azt találták, hogy a csökkentett fehérjebevitel esetén az FGF21 szintje szignifikánsan emelkedik. Az emelkedés akkor volt a legnagyobb, ha a fehérje-bevitel csökkentésével párhuzamosan a szénhidrát felvétel növekedett.

A szénhidrátok a zsírok és fehérjék mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos alkotórészei. Igaz, hogy a fel nem használt szénhidrátot a szervezet zsír formájában raktározza, de mivel a szénhidrátok a gyorsan hozzáférhető energia forrásai, egyes ajánlások szerint a szervezet számára szükséges energia akár 50 százalékát is célszerű szénhidrát formájában felvenni. Ennek ellenére sokan szilárdan hiszik, hogy a szénhidrátok egészségtelenek.

Különösen a Paleo és a LowCarb diéták esetén igen nagy a fehérje és zsír bevitel hús, hal, tejtermékek formájában a szénhidrátok helyett. Mivel a fehérjék javasolt napi mennyisége felnőtteknél testsúlykilogrammonként csak 0,8 g, e diéták követői ennek gyakran 4-5-szörösét veszik magukhoz naponta. A fokozott fehérjebevitel köszvényhez, vese-és májbetegségekhez vezet, míg a zsírok túlzott fogyasztása (az ajánlások szerint a napi kalória bevitelnek maximum 30 százaléka származzon zsírokból) az érelmeszesedés kialakulását segíti.  

Valóban nagyon nehéz az eligazodás, hiszen számos anyag került már a száműzendők listájára (gondoljunk csak a zsír-olaj-margarin és a só történetére), majd került le onnan. A szénhidrátok -cukorösszetevőjük miatt- mindig is az üldözendők közé sorolódtak, s bár a sok cukor fogyasztása kétségtelenül hordoz egészségügyi kockázatot, a szénhidráttartalmú táplálékok mellőzésének szükségességét nehéz tudományos bizonyítékokkal alátámasztani.

További nehézség, hogy minden szervezet anyagcseréje egyedi, ezért egyes táplálkozásszakértők szerint igen nehéz általános étrendi tanácsokat adni, és igen elhamarkodott kijelenteni, hogy például a Paleo étrend követői korábban halnak, ha így érzik jól magukat, nem szabad másra buzdítani őket. Természetesen bizonyos krónikus vagy akut betegségek megléte kivételt képez, hisz rendelkezésre állnak olyan tudományosan megalapozott étrendek, amelyeket ilyenkor célszerű betartani.

Míg korábban a diéták kizárólag a testsúlycsökkentést szolgálták a ma közszájon forgó megszámlálhatatlan étrend egyben életfilozófiát is tükröz, hisz a tudatos táplálkozás egyre inkább az életstílus része, amely nem mentes a divatoktól és a hóbortoktól.

 

Forrás: DocCheckNews

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.