hirdetés

Életkor, túlsúly és SARS-CoV-2 terjesztés

Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az idősebb és túlsúlyos személyek nagyobb valószínűséggel szórják szét a SARS-CoV-2 vírust, mivel leheletük több apró folyadékcseppecskét tartalmaz.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences c. lapban 2021. februárjában online megjelent  tanulmány vezetője Dr. David A. Edwards, a Sensory Cloud (Boston, Massachusetts) alapítója szerint a kilégzéskor a környezetbe juttatott apró folyadékcseppecskét („droplet”) mérete az életkorral és a testsúllyal növekszik, ezért ezek az emberek jobban terjesztik a légúti fertőzéseket.

A vizsgálatban Dr. Edwards és munkatársai az USA két régiójából származó 194 egészséges személy és 8, SARS-CoV-2-vel súlyosan fertőzött főemlős (Macaca mulatta és Chlorocebus aethiops majmok) kilélegzett levegőjében mérték a folyadékcseppecskék számát. Azt tapasztalták, hogy egy általuk kitalált mérőszám, az életkor és a testtömeg index (BMI) szorzata igen jól korrelál a kilélegzett folyadékcseppecskék mennyiségével: a BMI és az életkor szorzatának fölső 18-%-ába tartozó emberek lélegezték ki az összes mért bioaerosol 80%-át. A vizsgálatba vontak BMI x életkor szorzat szerinti alacsonyabb értékbe tartozó fele (BMI x életkor <650, 73 személy) lényegesen kevesebb a aerosolt lélegzett ki, mint a magasabb BMI x életkor szorzatú (BMI x életkor >650) másik fele (szintén 73 személy)(P<0,015).

Dr. Edwards és munkatársai - a COVID-19 „szuperterjesztők” jellemzőit keresve - az elmúlt 9 hónapban számos hasonló vizsgálatot végeztek, ugyanilyen eredménnyel. A levegőn át terjedő fertőzéseket nagymértékben befolyásolják egyes fenotipikus jellegzetességek, pl. az, hogy a fertőzött személy mennyi folyadékcseppecskét lehel ki, amit valószínűleg a légúti nyálkahártyák barrier-funkciója befolyásol. „A nyálkahártya az immunrendszer része. Ha ennek barrier működése megszűnik, meggyengül az immun-rendszer. Az előrehaladott életkor, a megnövekedett BMI a fertőzés mértéke kapcsolatban vannak a meggyengült immunitással és a kilélegzett aerosol mennyiségének növekedésével.”

Edwards cége egy FEND-nek („fast emergency nasal defence”) nevezett terméket gyárt, melyet az orrüregből távozó folyadékcseppecskék csökkentése érdekében alakítottak ki. A FEND egy párásító készülék, melyből kalciummal dúsított sós aerosolt kell belélegezni, és a gyártók szerint segít csökkenteni a COVID-19 és egyéb légúti fertőzések szóródását, hatása akár 6 órán át is tart.

Dr. Judith A. O’Donnell (Penn Presbyterian Medical Center, Philadelphia, Pennsylvania) fenntartás nélkül elfogadja, hogy az életkor és a BMI növekedésével növekszik annak a kockázata, hogy a kilégzett aerosol mennyisége, és ezáltal a fertőzés szórásának mértéke is nő. Arra figyelmeztet, hogy az eredmények nem kellő interpretációja az idősebbek és elhízottak stigmatizálásához vezethet. Azt is hozzátette, hogy a tanulmány nem említi a maszkviselés fontosságát, azt, hogy ényegesen csökkenti a kockázatot.

Dr. CW David Chang (Univ. Missouri, Columbia, Miss.) egyetértett abban, hogy már sok közlemény igazolta, hogy a BMI és az életkor független kockázati faktorként növeli a légúti fertőzések terjesztésének valószínűségét, szorzatuk új mértékegységként bevezetése nem csak szokatlan, de zavaros is.

A FEND a nazális higiénia biztosítására szolgáló kozmetikai termékként került  forgalomba, semmi sem igazolja, hogy hatásosan csökkenti bizonyos fertőzések, többek között a COVID-19 transzmisszióját is. A párásítást biztosító anyagot az arcra kell fújni, nem az orrba. Az előírás szerint minden 6 órában két mély belégzést kell végezni belőle. A kalcium és a nátrium sók a fejlesztők szerint megerősítik a nyálkahártyát és antimikróbás képességük van. Csak az N95-ös maszk képes a legapróbb, 1 mikronnál kisebb részecskék kiszűrésére, amelyek 2 méternél messzebb is eljutva hordozhatják a vírust. A FEND „légúti higiéniás” termék ezen cseppecskék eltávolítását célozza meg, de ennek valóságtartalmáról a vizsgálatot kommentálók egyike sincs meggyőződve.

Dr. O’Donnel és Dr. Chang viszont nincs erről meggyőződve. "Lehet, hogy a FEND csökkenti a COVID-19 szóródását, de több adatra van szükség ennek bizonyításához."

Források:

Tucker ME. Older, heavier people may be ’superspreaders’ of COVID-19. Medscape Medical News. March 01, 2021.

Edwards DA, Ausiello D, Salzman J, et al. Exhaled aerosol increases with COVID-19 infection, age, and obesity. PNAS February 23, 2021 118 (8) e2021830118; https://doi.org/10.1073/pnas.2021830118.

Edwards D, Hickey A, Batycky R, et al. A new natural defense against airborne pathogens. QRB Discovery, Volume 1, 2020, e5. DOI: https://doi.org/10.1017/qrd.2020.9

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.