hirdetés

Előszó

A közelmúlt jelentős szakmai eseménye volt a Magyar Nőorvos Társaság 2002. február 21-i küldöttgyűlése, melyen a magyar nőgyógyász társadalom megvitatta a vezetőség munkáját, és az elmúlt évek teljesítményének értékelése alapján újabb négy évre megerősítette dr. Szabó István professzort elnöki tisztségében. A 2006-ban esedékes Nőgyógyász Nagygyűlés rendezési jogát dr. Gardó Sándor professzor kapta, így Győrben kerül sor a társaság következő legjelentősebb eseményére. Mindkettőjüknek gratulálunk!

Jelen számunk „Hazai aktualitás” rovata a járóbeteg-szakellátás finanszírozásának aktuális kérdéseivel foglalkozik. A jelenlegi elszámolási rendszernek sok hibája van, hiszen megfelelő anyagi lehetőségek hiányában eleve csak arányaiban igyekszik a tényleges bekerülési összegeket figyelembe venni. Mégis örülnünk kell annak, hogy a „kódkarbantartók” igyekeznek az ellentmondásokat feloldani és ehhez a szakmák véleményét is kikérik. Reméljük, hogy az általunk küldött észrevételeket és javaslatokat is figyelembe tudják (fogják) venni!

A polycystás vesebetegség autoszomális recesszív módon öröklődő infantilis típusa újszülöttkorban többnyire halálos kimenetelű, a dominánsan kódolt felnőttkori cystás vesebetegség azonban az élettel többnyire összeegyeztethető, de nefrológiai gondozást igénylő állapot. E nők gyermeket vállalhatnak, megfelelő gondozás mellett terhességüket kiviselhetik, a génlokalizáció ismeretében praenatalis diagnosztika lehetséges. A cikkben és a kommentárban leírt ismeretanyag nemcsak a genetikai tanácsadást végző szakemberek, hanem a szülész szakorvosok számára is pótolhatatlan.

Nagyon fontos információkat kaphatunk a magzati növekedési retardatio kérdésével foglalkozó tanulmány első részéből. A tanulmányhoz fűzött kommentár tankönyvi értékű.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.