hirdetés
hirdetés

Előszó

Jól emlékszem, amikor az 1990-es évek elején még a Népszabadság is az első oldalán hozta egy magyar genetikus fordításában azt a szakmai világhírt, hogy a terhesség alatti rutin ultrahang-szűrővizsgálatoknak nincs jelentősége a perinatalis morbiditás és mortalitás csökkentésében. Akkor már Magyarországon a szülészeti ellátás régen meg volt győződve arról, hogy ennek az ellenkezője az igaz. Az ultrahangkészülékeket gyártó cégek profitját visszaszorítandó, megrendelésre készült „szakmai tanulmány” megállapításai természetesen később nagyrészt visszavonásra, másrészt módosításra kerültek. A Hazai Aktualitásunkban a szülészeti ultrahang-diagnosztika első számú hazai vezetője tekinti át a kérdést, rámutatva az ultrahang-szűrővizsgálatok jelentőségére a legtöbb anyai szülészeti betegség megelőzésében, nem beszélve a magzati fejlődési rendellenességek korai kiszűrésének, ma már a közvélemény által is természetesnek tartott eredményességéről.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán, professor emeritus, főszerkesztő, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.