hirdetés

Előszó

A szülésznői pálya az egyik legszebb hivatás. Magyarországon az elmúlt két évszázad során kialakult gyakorlat szerint a szülésznők a vajúdás és szülés során, szakorvos felügyelete mellett észlelik az anyát és a magzatot, majd levezetik a szülést. A világ legnagyobb részén, ahol szülész-nőgyógyász, de még általános orvos sem elérhető, a bábák feladata és felelőssége megsokszorozódik. Az Egészségügyi Világszervezet elsősorban a fejlődő világra dolgozta ki ajánlásait, jóllehet az elmúlt évtizedekben a nyugat-európai országokban is megindult a szülésznők „függetlenségi” mozgalma, hogy szülészorvosoktól függetlenül észlelhessék és vezethessék a szüléseket, és csak a műtétes beavatkozásokat engedjék át az orvosoknak. Hazánkban is voltak és vannak erre próbálkozások, ennek ellenére a szülésznők közel 100%-a jelenleg szülészeti osztályokon szülészorvosok felügyelete mellett és velük együttműködésben tevékenykedik. Valószínűleg ez is a magyarázata annak, hogy az anyagi nehézségek ellenére hazánk perinatalis mutatói azonosak a fejlett országokéival. Hollandiában, ahol a szülések 30–40%-a nem kórházakban és klinikán zajlik, és a szüléseket bábák vezetik, a legmagasabb az anyai halálozási mutató Európában.
A magyar szülésznők mérvadó vezető tisztségviselői, így Csetneki Julianna is kezdettől fogva támogatja a hazánkban kialakult gyakorlat folytatását. Az évenként megtartott két országos szülésznői szakmai rendezvény, azok programja biztosítja a szülésznői hivatást gyakorlók összetartását és továbbképzésük feltételeit. Hazai Aktualitás rovatunk jelen írását minden szülésznőnek és szülészorvosnak el kell olvasnia. Meggyőződésem, hogy csakis az édesanya szolgálatában álló két hivatás képviselőjének egymás megbecsülésén alapuló együttműködése lehet a garanciája a szülészeti eredmények megtartásának, illetve további javításának.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.