hirdetés

Előszó

Ismét eltelt egy év, ami sokkal nehezebb volt, mint az előző, és egyre inkább biztos, hogy könnyebb volt, mint a most következő(k). A nagy bizonytalanságban mindenki félti egzisztenciáját, a tisztességesen gondolkodó orvosok féltik betegeiket, továbbá munkatársaik és az egész magyar orvostársadalom jövőjét.
A szülészetben veszélybe került a várandós nő és a szülészorvos/szülésznő hazánkban évtizedek alatt kialakult szakmai és érzelmi kapcsolatára építkező szülészeti ellátás, az év második felétől nehezített lehet a szülő nő választott orvosának igénybevétele. Veszélybe kerülhet a jól működő progresszív betegellátás. A jelenleg törvényben megszervezett ún. súlyponti kórházak jelentős részében nincsenek meg a szülészeti-nőgyógyászati ellátás legmagasabb progresszív szintjének feltételei, ezért sok ilyen „kiemelt” kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya nem a progresszív ellátás fogadó, hanem sokkal inkább a jövőben is küldő intézményeként fog működni, elviselhetetlen terheket jelentve az előreláthatólag jelentős ágyszámcsökkentésre ítélt központoknak. Emiatt az egyetemi klinikák és egyes megyei oktató kórházak (amelyek a progresszív szülészeti- nőgyógyászati ellátás valódi végállomásai) garantált ágyszámait a jelenlegihez képest növelni kellene, nem pedig csökkenteni, mint ahogyan az a törvény mellékletében szerepel. Nagyon oda kell figyelni, hogy a törvény e rendelkezését a regionális egészségügyi tanácsok úgynevezett területi ágyak pótlásával próbálják meg korrigálni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.