hirdetés

Előszó

Kórházbezárások, aktív és krónikus ágyak újraelosztása, betegek területi hovatartozásának újragondolása, kórház-, illetve orvosválasztás megkérdőjelezése, 1500 orvos és 4000 egészségügyi szakdolgozó előrevetített állástalansága – csak néhány a mindenkit foglalkoztató szalagcímekből. Ha valóban megszűnnek szülészeti osztályok, a megmaradó kórházak redukált számú ágyain hogyan helyezhetők el a szülő nők? A fővárosban a számítások szerint tízezer szülő nő kórházi ágya kérdéses. A következő hónapokban ugyanakkor még sok minden történhet. Sokat jelentene például, ha a szülészeti-nőgyógyászati osztályokon megszüntetnék az úgynevezett volumenkorlát-finanszírozást. Bizakodjunk!
 „Hazai aktualitás” rovatunk a humán papillomavírus (HPV) kutatásának legújabb eredményeivel foglalkozik. A gyakorlat számára két fontos következtetés vonható le. Az egyik, hogy a méhnyakrák szűrésére jelenleg alkalmazott citológia és colposcopia megfelelően hatékony módszer, s bár a HPVDNS- teszt érzékenyebb, mint a citológia, fajlagosság tekintetében elmarad attól. Ezért a HPV-vizsgálat elsődleges szűrésre jelenleg nem ajánlható. A másik következtetés, hogy – jóllehet a HPV-vakcináció bevezetésétől a méhnyakrákos esetek számának csökkenése várható a jövőben – az oltás nem helyettesítheti a nők évenkénti nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatát. Hangsúlyozom, hogy több évtizedes tapasztalatunkat és gyakorlatunkat nem adhatjuk fel csak azért, mert tévesen értelmezett külföldi cikkekre hivatkozással és anyagi megfontolásból csak háromévenként javasolják a jelenlegi hazai ÁNTSZ szervezésű és OEP által finanszírozott nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatot. Az előrehaladott méhnyakrákos esetek számát csak akkor tudjuk minimálisra csökkenteni, ha a nők minél nagyobb hányada továbbra is évente megjelenik nőgyógyászati rákszűrésen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.