hirdetés

Előszó

Abban mindenki egyetért, hogy alapbiztosítási szinten megfizethetetlen mindaz, amit az orvostudomány ma nyújtani tudna. Egyensúlyt kell tehát találni az anyagi és a tudományos lehetőségek között. Viszont a rendszernek, amennyire lehet, szolidárisnak és igazságosnak kell lennie.
 

Az igazságos egészségügyi rendszer egyben kétszintű egészségügyi rendszert jelent. A mindenki számára hozzáférhető első szint biztosítja a tisztességes minimumot mindenki számára. Ennek meghatározásánál az az alapelv, hogy minél fontosabb egy ellátási forma, annál inkább kell azt biztosítani mindenki számára. Az egészségügyi ellátás első szintjén a hozzáférés alapja az egészségügyi szükséglet. Ez alól csak az alapellátás jelenthet kivételt, amely minden korlátozás (pl. önrész) nélkül mindenki számára hozzáférhető kell hogy legyen. Ennek az az oka, hogy az alapellátáshoz forduló beteg még nem tudja, szüksége van-e orvosi ellátásra. Sok esetben éppen ennek eldöntése céljából fordul orvoshoz. Sokszor csak információra, megnyugtatásra van szüksége, s nem orvosi ellátásra. Minél iskolázatlanabb, minél szegényebb valaki, annál inkább rászorul arra az alapinformációra, hogy egyáltalán be kell-e kerülnie az egészségügyi rendszerbe.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.