hirdetés

Előszó

  Szeptemberi számunk Hazai aktualitását a 15 éves Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) bemutatásának szenteljük.    Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején az ultrahangvizsgálatok jelentőségét és jövőjét felismerő magyar szülészek kísérletet tettünk, hogy a Magyar Nőorvosok Társaságán belül önálló szekciót hozzunk létre. Elképzelésünk kemény akadályokba ütközött, ezért úgy határoztunk, hogy önálló társaságot szervezünk. Az 1992-ben született MSZNUT elmúlt 15 éve igazi sikertörténet. A társaság létszáma és a kétévenként rendezett nemzeti kongresszusokon részt vevők száma jóval meghaladja az egyéb szakmai társaságok paramétereit. A siker titka az ultrahang-diagnosztika fantasztikus értéke a szülészet-nőgyógyászatban, a tagság lelkes hozzáállása, továbbá a társaság vezetőségében meghonosodott, kölcsönös megbecsülésen alapuló korrekt légkör és az olajozott továbbképző rendezvények. A társaság hazánkban elsőként vezette be a ma már mindenütt számon kért minőségi kontroll rendszerét, a rendszeres megmérettetést, a jogosítványok szerinti kompetenciaszinteket. A „magyar modell” külföldön is ismertté vált, és az ultrahangvizsgálatokat végző magyar szülészek és szonográfusok munkájának számokban mérhető produktivitását, a szűrőmódszerek nagy találati arányát eredményezte. Gratulálunk a 15 éves Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, és további sikereket kívánunk a következő évtizedekben is!
   A nemi úton terjedő betegségek hagyományos diagnosztikája bármilyen késlekedés esetén a betegség további terjedésének veszélyét rejti magában. Éppen ezért van nagy jelentősége a laboratórium „kihagyásával” felállított gyorsdiagnosztikai módszereknek, melyek nem mentesek a korlátoktól, kétségbevonhatatlan előnyük ugyanakkor, hogy módot nyújtanak a fertőzés korai kezelésére. A gyorsdiagnosztikáról szóló cikkünket a hazai viszonyokat is bemutató, időszerű kommentár egészíti ki. Viszonylag kevés vizsgálat és eredményeikből születő közlemény foglalkozik a különböző fogamzásgátló módszerek és az elhízás összefüggésével. A normálisnál nagyobb testsúly pedig korunk egyik legjelentősebb egészségügyi problémája, és a statisztikai felmérésekre alapozott előrejelzések szerint járványszerű terjedése következtében a világ lakosságának egészségi állapotát kedvezőtlenül befolyásoló fő tényezővé válik századunkban. Ezért is fontos olvasmány az elhízott nők esetében alkalmazható fogamzásgátlás lehetőségeivel foglalkozó cikk és kommentár. A krónikus kismedencei fájdalom nemcsak gyötrelmet okoz a nőknek, hanem sok fejtörést is a nőgyógyászoknak, akik kezelni próbálják a szenvedő nőket. A témával foglalkozó cikk új megközelítésből szerkesztett kezelési algoritmust ismertet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.