hirdetés

Előszó

Sok ellentmondástól feszül a magyar társadalom, ez alól az egészségügy sem kivétel.

Az első és legnagyobb gond az alulfinanszírozottság. Ez sokak számára magyarázatra szorul, hiszen csak azt látják, hogy a betegek széles körben hozzájutnak a diagnosztikához és terápiához. Ezek költségeit látszólag a hivatalos társadalombiztosítás fedezi, ez azonban nem elegendő mindenre, ami indokolt lenne, továbbá a személyzet fizetése egytizede a nyugatabbra élőkének. Hazánkban 1996-ban 602 dollár volt az egy főre jutó egészségügyi költség, míg Ausztriában 1748, az Egyesült Államokban közel 4000 dollár (Svájc 2499, Németország 2278, Finnország 1380, Spanyolország 1115, Csehország 904 dollárt fordít egy főre).

Felmerül a kérdés, vajon az alulfinanszírozás ellenére miért gyógyulnak meg a betegek nálunk is. Egyrészt az egészségügyi személyzet jelentős része lelkiismeretesen látja el munkáját, másrészt a paraszolvencia részben megélhetési kiegészítést nyújt. Enélkül a jelenlegi szisztéma nem lenne működtethető.

A megalázó állapotot csak rendes fizetésekkel lehetne felváltani, mert az unióban nehezen lesz fenntartható a helyzet.

Szétbomlóban az orvosi társadalom. Egyre kevesebb fiatal jelentkezik orvosi egyetemre. Növekszik a pályaelhagyók száma. Emelkedik a nem közvetlen betegellátásban dolgozók aránya. Több szakmában jelentős orvoshiány van.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.