hirdetés

Előszó

Az elmúlt hónapokban hazánkban soha nem látott érdeklődés középpontjába került a köldökzsinórvér-vétel őssejtek tárolása céljából. Ennek megfelelően jelen számunk „Hazai aktualitás” rovata, továbbá egy cikk és három kommentár is e témával foglalkozik, és közzé tesszük a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2003. május 22-i üléséről készült jegyzőkönyv idevágó részletét is. Ezek alapos elolvasásából kiderül, hogy a tagadhatatlan tudományos eredmények ellenére számos ellenérv és ellenérzés is megfogalmazódott a módszer jelenlegi hazai gyakorlatával szemben. A profitérdekelt vállalkozás, hatósági engedély hiányában, az érdekeltek szakszerű, őszinte, minden részletre kiterjedő felvilágosítása nélkül biztatott a köldökzsinórvér levételére és gyűjtésére, a félrevezetettek pedig jóhiszeműen, nem kevés áldozat árán abban reménykednek, hogy gyermekeik esetleges betegségét évtizedek múlva a most levett és lefagyasztott őssejtekkel lehet majd gyógyítani. Ugyanakkor a valóság az, hogy átlagos esetben 1/1500 az esély arra, hogy adott esetben az őssejtek esetleges gyógyszerként felhasználhatók lehetnek, de a hematológiai betegségeket leszámítva ma még senki nem tudja megmondani, milyen betegségekben alkalmazhatók, és tényleg a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek lennének valóban a legalkalmasabbak erre.

Sok egyéb témához hasonlóan a sajtó itt is a „zavarost” keresi, hogy abban halászhasson. Eljutottunk oda, hogy a legmagasabb magyar egészségügyi tudományos fórum állásfoglalásával bíróságok foglalkoznak „szakmai” szempontból, és rossz belegondolni, mi jöhet még ezután. Bízom benne, hogy a lap írásai viszonylag nyugodt és tiszta képet adnak a kérdés lényegéről és szakmai hátteréről. Természetesen a hazai gyakorlat tisztázására kell törekednünk, hogy megfelelő felvilágosítás után, megfizethető összegért bárki igényelhesse a köldökzsinórvérből származó őssejtek tárolását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.