hirdetés

Emelkedik a magasabb fokozatú, invázivabb prosztatarákok aránya

Ma már több férfi jelentkezik magasabb fokozatú, invázívabb prosztatarákkal, melyeket ráadásul tünetmentes, kezdeti formában nem is lehet szűréssel kimutatni.

hirdetés

Az urológusok már 2012-es ajánlások után megjósolták, hogy fokozatosan növekedni fog az egyre magasabb Gleason-értékkel rendelkező prosztatarákok aránya, ugyanígy egyre emelkedni fog a betegek átlagos PSA értéke is. Egy mostani tanulmányban összehasonlították az ajánlások óta eltelt évek adatait a 2012 előtti adatokkal. Dr. Thomas Ahlering (University of California, Irvine) és munkatársai a European Association of Urology (EAU) 2018-as kongresszusán számoltak be az eredményekről. Dr. Ahlering a Medscape Medical News-nak elmondta, hogy „a nagy kockázatú megbetegedés gyógyítása már erősen korlátozott, és akármit csinálunk, már nem lehet a beteget meggyógyítani, tehát a jó válasz a korai diagnózis. Ha a vizsgálatunk adatai pontosak, akkor a legfontosabb teendő a még intenzívebb szűrés elindítása”.

Az egyik vizsgálatban összehasonlították az ajánlás előtti és az ajánlás utáni olyan betegek számát, akiknél Gleason grade 8 fölötti prosztatarák állt fenn ondóhólyagra terjedés és nyirokcsomó-áttétek voltak kimutathatók. Összesen 19,602 beteget analizáltak a 2008 és 2012 közötti négy évből, illetve a 2012 és 2016 közötti négy évből. Az ajánlás 2012-es megjelenése utáni időszakban – az azt megelőző időszakhoz képest – 22,6%-kal csökkent a műtéttel eltávolított volumen. Az átlagos PSA szintek 5,1 ng/ml-ről 5,8 ng/ml-re nőttek (P<0,001). Az betege átlagos életkora szintén emelkedett: az ajánlás előtt átlag 60,8 évről 62 évre (P<0,001). Mint az várható volt, az alacsony fokozatú, Gleason 3 + 3 daganatok száma csökkent, mégpedig 30,2%-ról 17,1%-ra (P<0,001).  Evvel ellentétesen a magas fokozatú, Gleason 8+ daganatok aránya régebbi 8,4%-ról 13,5%-ra emelkedett (P<0,001). Ebben a Gleason 8+ csoportban a prosztatarákos betegek abszolút száma 24%-kal nőtt. Az egy éven belüli biokémiai kiújulás 6,2%-ról 17,5%-ra emelkedett (P<0,0001).

Dr. Ahlering és munkatársai egy statisztikai jellegű analízisben (propensity score matching = PSM) igazolták, hogy a magas kockázatú daganatok arányának növekedése nem az irányított vizsgálatból származik. Ez a feldolgozás kimutatta, hogy bármely életkorban, bármely PSA mellett az ajánlások utáni időszakban agresszívebb rákok jelentek meg. Az adatokat szolgáltató amerikai központokban azt is megfigyelték, hogy a biokémiai kiújulások (BCR-ek) megháromszorozódtak, a nyirokcsomó-áttétek megnégyszereződtek.

Egy külön vizsgálatban Dr. Linda Huynh (University of California, Irvine) felmérte a 2012-es USPSTF ajánlás hatását az egész népességre vetítve, és a következő három időszakot figyelte: 2004-2007 (1. éra), 2008-2011 (2. éra) és 2012-2015 (3. éra). A három időszak alatt összesen 1,380,219 férfi esett át radikális prosztatektómián.A műtéttel eltávolított volumen 15,8%-kal csökkent, de csökkent a betegek életkora is. A preoperatív PSA értékek egyre nőttek: 69, 67 és 73 ng/ml-nek adódtak (P<0,001). A nagy kockázatú, Gleason 8-10 prosztatarákok évről évre szaporodtak. A nyirokcsomó-áttétes esetek 1%-ról 2%-ra, majd 3%-ra nőttek (p<0,001), de ugyanígy nőtt a pT3-/T4 esetek száma is (6%, 10% és 19%-ra)(p<0,001). Az életkorhoz, PSA szintekhez való igazítás után megfigyelhetővé vált, hogy nőttek a tumoros volumenek, szaporodtak a pozitív műtéti szélek és a nyirokcsomó-áttétek.

A USPSTF 2017-ben modernizálta ajánlásait: PSA szűrés 55 és 69 éves kor között egyénileg javasolható, de 70 éves kor fölött már nem javasolt a PSA-alapú szűrővizsgálat. Hain van Poppel urológus professzor (University of Leuven, Belgium) viszont a skandináv államokban igen intenzíven használják a PSA szűrést, onnan vannak a legpontosabb adatok. „A szűréssel drámaian csökkenthető a prosztatarákos halálozás, nincs más út”. Az amerikai PLCO vizsgálatban eredetileg úgy találták, hogy a PSA szűrés nem befolyásolja a halálozást, de ez a megállapítás azóta már megdőlt: a formailag szűrésben nem részesülő csoportba került betegek is elmennek az orvosukhoz, PSA-t csináltattak, kezelést kaptak, és ezért úgy tűnt, mintha a két csoport mortalitása azonos lenne.

A legújabb európai ERSPC vizsgálat adatai szerint a szűréssel 31%-ról 25%-ra csökken a prosztatarákos mortalitás kockázata, míg a PLCO vizsgálatban 32%-ról 27%-ra való csökkenést igazoltak.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > European Association of Urology (EAU) 2018 Congress

2. European Association of Urology (EAU) 2018 Congress

  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.