hirdetés

Fogyási tanácsadás artritiszeseknek

Az egészséges életmód fontos a betegségek megelőzésében, a már kialakult betegségekben pedig követése az első megteendő lépés.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 54,4 millió felnőttnek van orvosilag igazolt artritisze. Ezen betegek 32,7%-a túlsúlyos, 38,1%-a pedig súlyosan elhízott (obez). A túlsúlyosak 23,5%-a, az obezitásban szenvedők 31,7%-a él súlyos ízületi fájdalmakkal. A csípő- vagy térd artritiszben szenvedőknek elsőként a fogyás javasolt a fájdalom csökkentése és a funkciók javítása érdekében. Amerikai adatok szerint négyszer többen vágnak neki a fogyókúrának azok közül, akik egészségügyi ellátásuk során ilyen irányú tanácsadásban részesültek. A minden részletre kiterjedő (táplálkozási, fizikai aktivitási, önszabályozási) tanácsadás javítja a betegek egészségi állapotát.

A National Health Interview Survey (NHIS) 2002-től folyamatosan elemzi több tízezer 18 év fölötti, olyan túlsúlyos vagy kövér beteg adatait, aki tudatában volt annak, hogy artritisze, reumatoid artritisze, köszvénye van, vagy lupuszban illetve fibromialgiában szenved. Ezektől a betegektől azt is megkérdezik, hogy mondta-e már nekik orvosuk, hogy fogyniuk kellene ízületi panaszaik csökkentése érdekében. A válaszoló betegeket BMI indexük alapján a következő csoportokba sorolták: normál/sovány 25 kg/m² alatt, túlsúlyos 25 és 30 között, obez 30 fölött. Az obez betegeket további 3 csoportra osztották: 1. osztály (30- <35), 2. osztály (35- <40), 3. osztály (≥40).

Az életviteli/fogyási tanácsadások száma lényegesen szaporodott az elmúlt években: míg 2002-ben csak a betegek 35,1%-a, addig 2014-ben már a betegek 45,5%-a részesült a szükséges tanácsadásban, ami 10,4%-os javulást jelent (p<0,001). A tanácsadások prevalenciája 5,7%-kal növekedett az artritiszes és túlsúlyos betegek körében (18,1%-ról 23,8%-ra, p=0,006), és 12,4%-kal az obezitásban szenvedők esetén (50,4%-ról 62,8%-ra, p<0,001). Utóbbi kategórián belül az 1. osztályban 40,8%-ról 52,6%-ra, míg a 3. osztályban még jobban, 69,0%-ról 84,5%-ra nőtt (mindkettő p<0,001), a 2. osztályban nem változott.

A legújabb adatok szerint tehát 2002 és 2014 között 10,4%-kal nőtt az artritiszben szenvedő túlsúlyos, vagy  obez betegeknél a testsúly csökkentésére irányuló tanácsadások száma. Ez a javulás bíztató, de ugyanakkor a túlsúlyos betegek kb. 75%-a és az 1. osztályba tartozó obez betegek kb. 50%-a soha nem részesült semmilyen, a testsúly csökkentésére irányuló tanácsadásban. Az amerikai alapellátási és a prevenció szakértőkből álló csoport (USPSTF, U.S. Preventive Services Task Force) és az amerikai reumatológusok kollégiuma azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatók a térd- vagy csípőartritiszben szenvedőknek tanácsolják a testsúly megfelelő csökkentését, és nyújtsanak segítséget a betegeknek az étkezési és életviteli változtatások, az egészségesebb élethez vezető stratégiák kidolgozásához. Randomizált, kontrollált vizsgálatokban a diéta és a fizikális aktivitás együttes alkalmazása esetén volt a legkedvezőbb változás a testsúly, a fájdalom, az ízületek ereje, a gyulladás és a mobilitás terén - míg az egyedüli diéta vagy fizikai aktivitás kisebb hatást eredményezett.

A táplálkozási szokások gyökeres megváltoztatása mellett nagy súlyt kell fektetni a rendszeres testedzésre is. Igen fontos része a folyamatnak az önbizalom növelése, az önmenedzselés kérdése. Az iskolai felvilágosító munka és a tömegtájékoztatás segítségét is igénybe kell venni. A számos hatásos stratégia egyike az angol nyelven 5 a-betűs szóból álló„5A megközelítés”: Assess, Advise, Agree, Assist, and Arrange (ami nagyjából az értékeld, tanácsolj, érts egyet, segíts és szervezd meg kifejezéseknek felel meg).

A szerzők is felsorolják elemzéseik korlátait. Az NHIS által közzétett adatok önbevalláson alapulnak, ilyen módon például a BMI-re vonatkozó adatok nem teljesen megbízhatóak. A BMI továbbá nem mindig tökéletes eszköz az elhízottság mértékének helyzet megítélésre, hiszen például a magas izom – zsír arány esetén nem szükséges a testsúlyra vonatkozó tanácsadás. Az önkéntes válaszadás csak igen kis arányú volt, emiatt nem ismert, hogy mi a helyzet a nem válaszolókkal. A 2014-es adatok pedig nem feltétlenül tükrözik a mai helyzetet.

 

Forrás: 

1. Morbidity and Mortality Weekly Report

2. Morbidity and Mortality Weekly Report

3. JAMA 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.