hirdetés

Fragmin gyermekek vénás thromboemboliájára is

Az FDA 2019. május 16-án gyermekek vénás thromboemboliájának kezelésére is engedélyezte a Fragmin (dalteparin nátrium) injekciót.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 16-án engedélyezte egy hónapos vagy idősebb gyermekeknél a szimptomatikus vénás thromboembolia (VTE) rekurrenciájának megelőzésére javallott Fragmin (hatóanyag: dalteparin nátrium, gyógyszerforma: oldatos injekció előretöltött fecskendőben, kérelmező: Pfizer) nevű készítményt. A Fragmin felnőttek kezelésére már 1994 óta engedélyezett antikoagulánsként az Egyesült Államokban, jelenlegi javallatát az FDA elsőbbségi értékelési eljárás (priority review) keretében hagyta jóvá. Ez az első olyan antikoaguláns készítmény, mely VTE kezelésre gyerekeknél is használható.

A hatóanyagról (dalteparin)

A dalteparin (ATC kód: B01AB04) a kis molekulatömegű heparinok (LMWH, low molecule weight heparins) csoportjába tartozik. A véralvadásgátló hatású heparin kémiailag sok összekapcsolódott cukormolekulából álló hosszú láncú molekula. A lánc nagy része azonban közömbös a hatás szempontjából, viszont nagy szerepe van a mellékhatások, allergiás reakciók és a bizonytalan biológiai hasznosulás kialakulásában. Ezért előállítottak a heparinból kisebb méretű, úgynevezett kis molekulasúlyú heparinokat, melyeknek a lánca rövidebb, és ezért más tulajdonságokkal rendelkeznek. A dalteparin másik előnye, hogy vizsgálatok szerint nem akkumulálódik a szervezetben, még csökkent vesefunkció esetén sem. 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a javallatra az engedélyt egy fázis II, 38 gyermekkorú beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat (NCT00952380) eredményei alapján adta ki, melyben 3 hónapos kezelést követően 21 betegnél érték el az elsődleges végpontként megfogalmazott célt, 7 további betegnél pedig jelentős mértékű javulásról számoltak be. A készítmény alkalmazása során tapasztalt gyakori mellékhatások (vérzés, thrombocytopenia, hematoma, valamint a transzamináz-szint átmeneti megemelkedése) miatt az FDA óvatosságra int vérzés fokozott kockázatának kitett, vagy már antikoaguláns kezelésben részesülő betegeknél. A Fragmin ezen felül fekete keretes figyelmeztetést is tartalmaz, melyben az FDA epiduralis és spinalis hematomák kialakulásának kockázatára hívja fel a figyelmet neuraxialis anaesthesiában vagy gerincvelői érzéstelenítésben részesülő betegek esetén, mivel ezek a hematomák hosszú távú vagy maradandó bénulást okozhatnak. 

A vénás thromboemboliáról (VTE)

A mélyvénás trombózis (MVT) és a pulmonális embólia (PE), együttesen a vénás tromboembólia (VTE) a hatékony megelőzési lehetőségek ellenére is gyakori, esetenként halállal végződő kórkép az iparosodott, ún. „első” világban. Ennek több, jól vagy kevésbé jól ismert oka van, az ülő életmódtól az elhízáson, a korfaváltozáson át a trombogén mutációk (pl. FV Leiden) gyakoribb előfordulásáig. A szerzett kockázati tényezők közé tartoznak a rosszindulatú daganatos betegségek is, amelyek a népesség elöregedésével, a tumoros betegek túlélési esélyeinek javulásával egyre több embert érintenek. A VTE megalapozott diagnózisa kórelőzményi, fizikális, laboratóriumi és képalkotó vizsgálati leleteken alapul. Első lépés a klinikai gyanú, amelyre a VTE jellegzetes és nem jellegzetes tünetei alapján gondol az orvos, figyelembe véve a fent vázolt kockázati tényezők meglétét vagy hiányát is. A legáltalánosabban elfogadott ún. valószínűségi pontrendszer az alsó végtagi trombózisra a módosított Wells-kockázati rendszer, amely mind kórelőzményi, mind fizikális adatokat figyelembe vesz. Az általános tünetek elsősorban a gyulladás jelei: hidegrázás, borzongás, hőemelkedés, láz, különösen, ha a trombózishoz kifejezett vénagyulladás (phlebitis) is társul. A specifikus tünetek az adott vénák elhelyezkedési területétől függenek. A végtagok nagy vénáinak elzáródásakor a jól ismert fizikális eltérések (ödéma, livid elszíneződés, melegség, fájdalom, funkciózavar) elsősorban akkor várhatók, ha magasra terjedő és az ér lumenét nagymértékben vagy teljesen kitöltő thrombusról van szó, azonban akkor sem specifikusak, mivel több más kórkép, mint például cellulitisz, szuperficiális thrombophlebitis (SPFT), Baker-ciszta (alsó végtag), izomsérülés vagy limfödéma járhat hasonló tünetekkel. Poszttrombotikus szindrómás lábon sokszor nehéz biztosan megállapítani, hogy retrombózisról van-e szó, az elkülönítésben kompressziós ultrahang nyújthat segítséget. Az alsó végtagi trombózis legsúlyosabb formáit külön névvel is szokás illetni, a phlegmasia alba dolens („tejláb”) a vv. iliacae-t is érintő elzáródás esetén alakulhat ki, a láb fehér, fájdalmas és duzzadt, az artériák összenyomása okozza. Phlegmasia coerulea dolens esetén a végtagból semmiféle vénás visszaáramlás nincs, a fájdalom szinte elviselhetetlen, az ödéma és a cianózis feltűnő, a primer artériás elzáródástól a mélykék szín különíti el.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA approves first anticoagulant (blood thinner) for pediatric patients to treat potentially life-threatening blood clots

FDA Approves Dalteparin Sodium for VTE in Pediatric Patients

A vénás tromboembólia (VTE) korszerű diagnosztikája és kezelése – különös tekintettel az onkológiai betegekre

Fragmin approved by FDA as first anticoagulant for children

FDA Approves Dalteparin Sodium as First Anticoagulant For Use in Pediatric VTE Patients

Fragmin for the Treatment of Acute VTE in Pediatric Cancer Patients

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.