hirdetés

Giapreza a refrakter hipotenzió kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a refrakter hipotenzió kezelésére szolgáló Giapreza (angiotenzin II acetát) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 27-én pozitív véleményt fogalmazott meg a szepszis eredetű vagy egyéb disztributív sokkot elszenvedett felnőtt betegeknél kialakuló refrakter hipotenzió kezelésére szolgáló Giapreza (hatóanyag: angiotenzin II acetát, gyógyszerforma: 2,5 mg/ml infúzióhoz való koncentrátum) készítményre (kérelmező: La Jolla Pharmaceutical II B.V.) A gyógyszer használata olyan betegeknél javallott, akiknek vérnyomása a szepszis eredetű vagy egyéb disztributív sokk kezelése során a megfelelő volumenpótlás és katekolaminok vagy egyéb vazopressziós módszerek alkalmazása ellenére is veszélyesen alacsony marad. Az Egyesült Államokban az FDA már 2017-ben engedélyezte ezt a vérnyomásnövelő szert.

A hatóanyagról (angiotenzin II acetát)

A Giapreza hatóanyaga, az angiotenzin II acetát (ATC kód: C01CX009) a vérnyomás emelését vazokonstrikció, vagyis az erek összehúzódása útján éri el. A hatóanyag a szervezet endogén angiotenzin II regulátor peptidjét pótolja, mely központi szerepet tölt be a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerben. A vesében termelődő renin hatására az angiotenzinongénből Angiotenzin I (A-I), majd ebből a tüdőben az ACE (angiotenzin konvertáló enzim) hatására az aktív angiotenzin II (A-II) keletkezik. Az A-II emeli a vérnyomást és fokozza az aldoszteron elválasztást, valamint fokozza a perifériás centrális adrenerg hatásokat. Aktiválja a vérlemezkék aggregációját, fokozza a simaizmok és a szívizmok merevséget és vastagodását, így vérnyomás-emelkedést okoz.

Klinikai vizsgálat, mellékhatások

A CHMP a Giapreza pozitív ajánlását a fázis III ATHOS-3 (NCT02338843, A Phase 3 Study of LJPC-501 in Patients With Catecholamine-Resistant Hypotension) klinikai vizsgálat eredményei alapján adta ki, melyben a készítmény hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták. Az alkalmazás során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a következők voltak: thromboemboliás események, átmenetileg jelentkező magas vérnyomás, tachycardia és perifériás ischemia.

A szeptikus sokkról

A szeptikus sokk olyan állapot, melyben a fertőzés következményeként a vérnyomás életveszélyesen alacsony szintre süllyed. Leginkább újszülötteket, 50 éven felülieket, és olyan betegeket fenyeget, akiknek az immunrendszere károsodott. A szeptikus sokk kockázata lényegesen megnő, ha a fehérvérsejtek száma csökken, mint rákbetegekben, daganatellenes szereket szedőkben, és idült betegségekben például cukorbetegségben vagy májzsugorban szenvedőkben. A szeptikus sokkot bizonyos baktériumok által termelt toxinok és a citokinek okozzák. Az erek kitágulnak, és ez annak ellenére vérnyomáseséshez vezet, hogy a szívműködés szaporább lesz és a kilökött vér mennyisége is nő. A vérerek áteresztővé válhatnak, ez lehetővé teszi folyadék kijutását a véráramból a szövetekbe, azok megduzzadását okozva. Az életfontosságú szervek, különösen a vesék és az agy vérellátása csökken. Később az erek összehúzódnak, s ez elvileg vérnyomásemelő hatású lenne, mivel azonban a szívből kijövő vér mennyisége csökken, a vérnyomás nagyon alacsony marad.

Gyakran akár 24 vagy több órával is megelőzve a vérnyomás esését, a szellemi frissesség csökkenése és zavartság a szeptikus sokkra utaló első jelek. Ezek a tünetek a csökkent agyi vérellátás következményei. A szívből kiáramló vér mennyisége nő, de az erek tágultak, így a vérnyomás csökken. Sokszor a beteg szaporán lélegzik, hogy a tüdőn a fölösleges széndioxid eltávozzék így a vér széndioxid-szintje csökken. A korai tünetek közé tartozik a hidegrázás, a hőmérséklet gyors emelkedése, a meleg, kipirult bőr, az ugráló pulzus és az emelkedő-süllyedő vérnyomás. A szív továbbította nagyobb vérmennyiség ellenére a vizelet-kiválasztás csökken, később a testhőmérséklet gyakran a szokásos (normál érték) alá süllyed. Ahogy a sokk súlyosbodik, az egyes szervek működése romolhat, beleértve a veséket (csökkenő vizelet-kiválasztás), tüdőket (légzési nehézségek és alacsony oxigén-vérszint), szívet (folyadék visszatartás és vizenyő). Az ereken belül vérrögök képződhetnek. A vérvizsgálatok emelkedett vagy csökkent fehérvérsejt-számot, és esetleg a vérlemezkék mennyiségének csökkenését mutatják. Az anyagcsere-salakanyagok szintje (mint a karbamid) a veseműködés romlásával párhuzamosan emelkedik, az EKG a szívizom elégtelen vérellátásának következményeit, szívritmuszavarokat mutat. A kórokozók azonosítását hemokultúrákkal végzik.

Amint a szeptikus sokk tünetei megjelennek, a beteget intenzív osztályon kell kezelni. A gondosan ellenőrzött vérnyomás emelése céljából nagy mennyiségű intravénás folyadékbevitelről kell gondoskodni, az érösszehúzódást a mai klinikai gyakorlatban jellemzően dopaminnal vagy noradrenalinnal érik el, ez a vérnyomás emelésével az agy és a szív vérellátását is javítja. Tüdőkárosodásban gépi lélegeztetésre lehet szükség. Amint a vérmintákat levették tenyésztésre, intravénás antibiotikumokat kell adni nagy adagban. Amíg a laboratórium meg nem határozza a kórokozókat, általában két antibiotikum együttes adásával lehet a baktériumok elpusztításának esélyeit fokozni. Minden erőfeszítés ellenére a szeptikus sokkban szenvedők több mint egynegyede meghal.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Giapreza – Pending EC decision (EMA)

EU Panel Backs Angiotensin II (Giapreza ) for Septic Shock

CHMP Summary of opinion – Giapreza (EMA)

ClinicalTrials.gov - A Phase 3 Study of LJPC-501 in Patients With Catecholamine-Resistant Hypotension (ATHOS-3)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.