hirdetés

Glikogén tárolási betegség- ritka szövődménnyel

Az 1-es típusú glikogéntárolási betegség egy ritka, öröklött anyagcsere rendellenesség. A szerzők egy köszvényes ízületi gyulladás tüneteivel jelentkező esetét mutatják be.

hirdetés

Az 1-es típusú glikogéntárolási betegség* (glycogen storage disease type I (GSD I)) egy ritka, öröklött anyagcsere rendellenesség, melyet az elégtelen glükóz-6-foszfatáz (G6Pase) aktivitás okoz. Hipoglikémiára való hajlam és olyan másodlagos anyagcsere- zavarok, mint a hiperlaktacidémia, hiperlipidémia, hiperurikémia jellemzik.

Dr.T. Eteés munkatársai esettanulmányukban a GSD I típusának jellemzőit és egy ritka megjelenési formáját ismertették. A G6Pase rendszer hibátlan működése a glükóz-6-foszfát (G6P) glükózzá és szervetlen foszfáttá (P) történő hidrolíziséhez szükséges. A von Gierke kór fő diagnosztikai kritériumai: hepatomegália, gyorsan kialakuló hipoglikémia hiperlaktacidémiával, és hiperlipidémia. Két altípus egyértelműen megkülönböztethető: 1a típusú GSD (GSD Ia), mely a G6Pase alfa (vagy G6PC) katalizáló egység hiányának tudható be, és az Ib típusú GSD (GSD Ib), melyet a glükóz-6-foszfát transzlokáz (G6PT) hiánya okoz.

A GSD Ia tünetei általában annyira szembetűnőek a gyermekkorban, hogy hamar diagnosztizálni tudják. Ugyanakkor a betegség enyhébb formájára serdülőkorban vagy felnőttként derül fény. Az I-es típusú GSD mellett gyakran megjelenik vesekő (legtöbbször urát kövekkel), köszvény és miopátia. Számos betegnél egy ”csendes”, hiperfiltrációs időszakot követően vesekárosodás következik be, ezt később a vizelet fehérjeszintjének növekedése, hipertónia, és veseműködési zavar követi- írják az indiai kutatók. Akut köszvény csupán kevés esetben fordult elő. Nemrég számoltak be egy szingapúri fiatal férfi esetéről, akinél GSD mellett köszvény, anémia és hepatomegália jelentkezett.

A köszvény alapja a mononátrium-urát-monohidrát (MNU) lerakódása az ízületi folyadékban és más szövetekben és az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. A kristályok kirakódását követően gyulladásos kaszkád jön létre, gyulladáskeltő citokinek ízületbe való kiválasztásával, és neutrofilek ízületbe való akkumulációjával. A diagnózis aranystandardja egy tünetes ízületben/bursában vagy tophusban az MNU kristályok jelenléte.

 A köszvényes ízületi gyulladás súlyossága szoros összefüggésben van a metabolikus szindrómával és az inzulinrezisztenciával. Ete professzor és munkatársainál az észak-kelet indiai régióban jelentkezett egy 23 éves nő GSD I-nek tulajdonított köszvényes ízületi gyulladás tüneteivel.  Az ízületi gyulladás három éve kezdődött, de nem voltak hipoglikémiás rosszullétei. Az elsődleges köszvény viszonylag ritka fiatal nők körében, így másodlagos köszvény gyanúja miatt további vizsgálatokat végeztek. Hasi ultrahang megnövekedett májat (20,64 cm) mutatott fokozott echotextúrával. Intravénás pielogram: több vesekő mindkét vesében. A jobb metatarsophalangeális ízület duzzanatából vett vékony tűs aspirációs citológiával nagy számban mutattak ki tűalakú, kettősen törő kristályokat. Anyagcsere rendellenesség gyanújával májbiopsziát hajtottak végre, melynek eredménye egybehangzónak bizonyult a GSD-vel. Egy glukagon stimulációs (tolerancia) tesztet is elvégeztek, utóbbi megerősítette a diagnózist: hipoglikémia nélküli GSD-1 atipikus megjelenési formája.

Véleményük szerint a köszvényes ízületi gyulladás szokatlan eseteinek vizsgálatakor egy magas indexű klinikai gyanú lehet az egyetlen fogódzó a diagnosztikai dilemma megoldásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

 

*A glikogén tárolási betegségeknek több csoportja ismert, hátterükben valamilyen, általában öröklődő enzimdefektus áll.

Legegyszerűbben táblázatos formában foglalhatjuk össze az ide tartozó megbetegedéseket:

1. típus: von Gierke-kór

A glukóz-6-foszfatáz enzim hiánya miatt a glikogén nem tud lebomlani, így felhalmozódik a májban és a vesében.

autoszomális recesszív öröklődésű

Tünetek: májmegnagyobbodás, étkezések között hipoglikémia, emiatt éhségrohamok. hiperlaktacidémia, hiperlipidémia, hiperurikémia, ketózishajlam. Már gyermekkorban köszvény manifesztálódhat.

 

2. típus: Pompe-betegség

lizoszómális 1,4-glukozidáz hiánya

autoszomális recesszív öröklődésű

A glikogén valamennyi szervben felhalmozódik. Klinikai tüneteket a szívizom glykogenosisa okoz. Szívmegnagyobbodás, szívelégtelenség, rendszerint 2 éves kor előtt halál. Enyhébb esetben a felnőtt kort is megérhetik.

3. típus: Cori- vagy Forbes-kór

Az amilo-1,6-glikozidáz („debranching” enzim) hiányának a következménye.

A májban, az izomban és a vörösvértestekben halmozódik fel a nem normális szerkezetű glikogén. Jelentős májmegnagyobbodás, későbbi életkorban izomsorvadás.

4. típus: Andersen-kór

A májban károsodik az elágazódásokat katalizáló enzim expressziója.

Már csecsemőkorban májcirrózis aszciteszképződéssel

5. típus: McArdle-kór

Az izom glikogénfoszforiláz hiánya okozza.

autoszomális recesszív öröklődésű

izomgyengeség

Az izommunkát követő normális vérlaktát-emelkedés, de mioglobinuriát okozhat.

6. típus: Hers-féle betegség

A májban hiányzik a glikogén foszforiláz enzim.

enyhe tünetek

7. típus: Tauri-kór

Az izom foszfofruktokináz hiányzik.

izomgyengeség

Izommunkát követően mioglobinuria lehet.

8. típus

A máj foszforiláz-kináz enzimjének defektusa. X kromoszómához kötötten öröklődik, ezért a férfiakon manifesztálódó

betegség.

 

mérsékelt hepatomegália, hipoglikémia

 

 

Forrás: The Egyptian Rheumatologist

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.