hirdetés

Hasznos-e, ha éhezik a fertőzésben szenvedő?

Számos betegség étvágytalansággal jár. Kutatások igazolták, hogy az éhezés segít a bakteriális fertőzések legyőzésében. A vírusfertőzések esetén sajnos pont fordított a helyzet.

hirdetés

Dr. Ruslan M. Medzhitov immunulógus és kollegái (Yale School of Medicine) arra keresték a választ, van-e biológiai haszna, ha a fertőzések ellen a szervezet az étvány csökkentésével próbál harcolni. Azt ezt tisztázni kívánó kísérlet során egereket Listeria monocytogenes baktériummal illetve egy rágcsáló influenza-szerű vírussal fertőztek meg, majd mesterségesen normális táplálékkal etették őket, illetve fiziológiás sóoldaton tartották. A baktériummal fertőzött és mesterségesen táplált egerek elpusztultak, míg sóoldaton tartott társaik fele életben maradt. A vírussal fertőzött egerek esetén azonban nagyjából fordított volt a helyzet, a rendes táplálékon tartottak 78, a sóoldatot kapók 10 százaléka maradt életben.

A kutatók a táplálék összetételét elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a glükózé a fő szerep. Ha ugyanis az egereknek egyidejűleg a cukorfelvételt megakadályozó 2-dezoxi-D-glükóz (2-DG)-inhibítort adtak, akkor a baktériummal fertőzött egerek életben maradtak, a vírussal fertőzöttek viszont nagy arányban pusztultak el, vagyis az első kísérlettel ellentétes eredményeket kaptak.

Éhezés során a szervezet energia forrását nem a májban zajló szénhidrát-glukóz átalakulás biztosítja, hanem a ketogenezis, amikor a máj a raktározott zsírsavakat - szintén energia szolgáltatásra alkalmas- ketontestekké bontja. A ketontestek segítségével viszont a sejtek minimalizálhatják a bakteriális fertőzés során (a sejtek megnövekedett aktivitása miatt) keletkező reaktiv oxigéngyökök káros hatásait. A vírusfertőzések nyomán a szervezetbe kerülő vírusfehérjékre azonban a sejtek egy sérült fehérje választ (unfolded protein response, UPR) adnak, amihez viszont szükségük van a glükózra (NCBI).     

Medzhitovék vizsgálatának jelentőségét az adja, hogy mivel az emlősök anyagcseréjének lépései megegyeznek, eredményeik segíthetik a súlyos fertőzések elleni gyógymódok tökéletesítését.

Már jóval Medzhitovék előbb ismertetett vizsgálatai előtt bizonyították, hogy az anyagcsere befolyásolja a gyulladásos válaszokat. Vishwa Deep Dixit (szintén a the Yale School of Medicine munkatársa) kapcsolatot talált az éhezés és a gyulladásos folyamatok között. Egereken és humán sejteken végzett vizsgálataiban felfedezte, hogy éhezés során többek közt béta-hidroxi-butirát (BHB) keletkezik, és tartós éhezés során e metabolit plazmaszintje igen jelentős lesz. A BHB gátolja az NLRP3 inflammaszóma, mint target struktúra által létrehozott immunfolyamatot. Ezt a makrofágok és neutrofil granulociták citoszóljában található NLRP3 fehérjekomplexet például a baktériumok is stimulálják. serkentésekor -számos lépésen keresztül- végül aktív interleukinok keletkeznek, amik serkentik az immunfolyamatokat.

Természetesen az éhezés hatása a vártnál jóval bonyolultabb. Ha az emlősök éheznek, testük immunsejtjei regenerálódni kezdenek, mint azt Valter D. Longo (University of Southern California, Los Angeles) is kimutatta. A váltakozó éhezés pedig laboratóriumi állatokban "immunöregedéshez", vagyis az immunrendszer idősödéssel párhuzamos teljesítménycsökkenéséhez vezet

Longo előzetes vizsgálatában 19 egészséges önkéntes havonta 5 napon át a szokásos 2-3000 kcal helyett 1 napig 1090 vagy 2-5 napig 725 kcalnyi táplálékot kapott. Éhomi vércukorszintjük 11 %-kal, IGF-1-szintjük 24 %-kal csökkent, míg IGFBP-1-szintjük 50 %-kal, ketontestjeik mennyisége pedig 3,7-szeresére emelkedett. A kezdeti kissé emelkedett C-reaktiv protein szintjük pedig normalizálódott, a vérben keringő immun-őssejtjeik mennyisége viszont kissé növekedett.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy az anyagcsere befolyásolja az immunrendszer működését, de ennek klinikai jelentősége egyelőre még nem ismert. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.