hirdetés

Szex-specifikus virulencia

Lehet, hogy a vírusoknak megéri kevésbé megbetegíteni a nőket, mint a férfiakat? Vagy azért szenvednek a férfiak jobban az influenzától, hogy mentséget kapjanak a munka alól?

hirdetés

Egyes kórokozók enyhébb tüneteket váltanak ki a nőknél, mint a férfiaknál, mivel ez elősegíti a szaporodásukat, állapítja meg Francisco Úbeda és Vincent A. A. Jansen cikke a Nature Communications-ben (The evolution of sex-specific virulence in infectious diseases).

Számos szex-specifikus szervet érintetlenül hagyó fertőző betegségre igaz, hogy a férfiak és a nők esetében igen eltérő a virulenciájuk. A Mycobacterium tuberculosis bacilussal fertőzött férfiak 1,5-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a fertőzött nők, Human Papilloma Vírussal fertőzött férfiak esetében ötször nagyobb a rák kialakulásának esélye, mint a nőknél, a fertőző mononucleosis-t okozó Epstein–Barr virus legalább kétszer gyakrabban eredményez Hodgkin limfómát a férfiaknál, mint a nőknél.

Bár lehengerlő mennyiségű bizonyíték támasztja alá, hogy a fertőző betegségek eltérő módon érintik a nőket és a férfiakat, az orvosok mégis teljesen egyformán kezelik a két nem tagjait, aminek részben az az oka, hogy a virulencia nemek közötti eltéréseinek okait nem ismerjük eléggé, írják a Royal Holloway University of London biológusai.

A legelterjedtebb magyarázat szerint a nemi hormonok és az immunrendszer közötti kölcsönhatások következtében a férfiak kevésbé ellenállók a kórokozók támadásaival szemben, mint a nők, így pl. a tesztoszteron elnyomhatja az immunrendszer kórokozók elleni védekezőképességét (míg a nők aktívabb immunrendszere az autoimmun betegségekre teheti fogékonnyá őket). Ez a hipotézis azonban, bár az eltérések egy részére magyarázattal szolgál, számos kérdésre nem ad választ, így pl. arra sem, hogy a nemek közötti virulencia-különbségek miért nem jelennek meg rögvest a pubertás után, miért csak egy évtizeddel később.

A férfiak és a nők fertőző betegségekkel szembeni eltérő fogékonyságára keresve a választ Úbeda és Jansen újabb szempontot hoz be a képbe: nem a fertőzött személy felől közelítenek, hanem patogénre épülő hipotézist alakítanak ki, és azt mondják, hogy a természetes szelekció minden bizonnyal eltérő módon hat a férfiakban és a nőkben fertőzést okozó kórokozókra. A nemek szerint eltérő stratégia egyes rovarokat fertőző baktériumoknál nyilvánvaló: az anya révén átadott fertőzés a hím utódokat elpusztítja, a nőstényeket nem érinti, illetve van olyan rovarparazita is, ami a megfertőzött nőstényeknél gigantizmust vált ki, míg a hímekre nem hat. A példákat követve az evolúcióbiológusok azon tényezők nyomába eredtek, amelyek a kórokozók különböző stratégiáinak kifejlődését eredményezhették.

A legszembeötlőbb szelekciós különbség, hogy míg mindkét nem tagjai képesek továbbadni a fertőzést horizontálisan, a vertikális irányú kórokozótovábbítás – terhesség, szülés, illetve szoptatás révén – csak a nők esetében jön szóba. Úbeda és Jansen különböző matematikai modellek segítségével megnézte, hogy önmagában ez az alapvető biológiai különbség képes-e befolyásolni a patogének szex-specifikus virulenciájának evolúcióját. Vizsgálatuk pozitív eredménnyel zárult: modelljük segítségével képesek voltak megmagyarázni egy régi rejtélyt: a Japánban és a Karib-szigeteken endémiás Humán T-sejt Limfotrofikus Virus 1-es típusa (HTLV-1) eltérő virulenciáját férfiakban, illetve nőkben (a HTLV-1 által megfertőzött japán férfiak 3-szor nagyobb gyakorisággal halnak meg leukémiában, mint a nők, míg a Karib-szigeteken nincs nemek közötti különbség).

Mint a kutatók kifejtik, a mindkét nem tagjait megfertőző patogének esetében a természetes szelekció előnyben részesítheti azokat, amelyek kevésbé súlyos betegséget váltanak ki a nőknél, így azok tovább tudják adni a fertőzést gyermekeinek is. Mivel a japán nők körében gyakoribb és hosszabb ideig tart a gyermekek szoptatása, mint a Karib-szigeteki nők körében, ez a matematikai modellek szerint elegendő ok lehet arra, hogy Japánban kialakult a kórokozók nemek közötti eltérő virulenciája.

Jansen New Scientistnek adott nyilatkozata szerint egyelőre nem ismert, milyen módon detektálja a HTLV-1 vírus, hogy női vagy férfi szervezetben van-e, azonban számos olyan hormonális útvonal ismert, ami támpontot jelenthet a számára. Ha megismerjük ennek mechanizmusát, akkor arra is esélyünk lesz, hogy manipuláljuk a vírust, amely ennek következtében úgy viselkedne a férfiszervezetben, mint ha nőben lenne, és kevésbé súlyos betegséget váltana ki, teszi hozzá az evolúcióbiológus.

A kutatók szerint eredményeik arra is felhívják a figyelmet, hogy módosítani kellene azon a stratégián, miszerint a legtöbb klinikai vizsgálatot férfiakon végzik. Mivel a kórokozók eltérő módon viselkednek a két nem tagjaiban, meg kell ismernünk azt is, hogy mit művelnek a női szervezetben.

A vírusokra ható szelekciós nyomás magyarázatul szolgálhat-e arra a tapasztalatra, hogy a férfiak hajlamosabbak jobban megbetegedni influenzától, náthától?, teszi fel a kérdést Sam Wong, a New Scientist cikkírója. Aligha, mondja Jansen, hiszen az anyától gyermekre történő transzmisszió ezen vírusok esetében nem fontos fertőzési útvonal. A férfi-influenza – evolúcióbiológusi nézőpontból legalábbis – ugyanolyan, mint a női.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.