hirdetés

Hullámvasutat jár be az aducanumab piaci bevezetése

A nagy reményekkel és felfokozott piaci várakozásokkal piacra dobott Alzheimer-kór elleni készítmény, az Aduhelm (adukanumab) első pár hónapja nem egészen úgy alakult, ahogy azt az elemzők várták.

hirdetés

Az Egyesült Államokban az FDA gyorsított engedélyezés (accelerated approval) után júniusban engedélyezte a Biogen és az Eisai Co. Alzheimer-kór kezelésére alkalmas Aduhelm márkanevű készítményét (adukanumab hatóanyag). Az engedélyezésről és az adukanumab hatásmechanizmusáról korábbi cikkeinkben számoltunk be részletesen (Az első nem tüneti kezelés Alzheimer-kór ellen, Amerikában már engedélyezés alatt az adukanumab, Aducanumab korai Alzheimer-kórban), egyben röviden kitértünk az Aduhelmmel kapcsolatos piaci várakozásokra is. Azóta olyan sok ellentmondásos információ látott napvilágot a szerrel kapcsolatosan, hogy időszerűnek tartjuk ezeket egy átfogóbb cikkben ismertetni, és csak a tényekre, megtörtént eseményekre hagyatkozni.

Tény, hogy még a Wall Street elemzőit is meglepte a Biogen, amikor az Aduhelm listaárát évi 56 ezer dollárban (16 millió Ft) állapította meg, ez jóval túllőtt az előzetes várakozások legmagasabbikán is, sőt, volt olyan elemző is (Institute for Clinical and Economic Review), aki korábban 8300 dollár körül valószínűsítette a listaárat. (Valójában a gyógyszer éves adagja ennél is többe kerülhet, mivel dózisa 10 mg/testtömegkilogramm, és a gyártó ezt az NIH adatbázisban elérhető adatok alapján egy 74 kg-os személyre számolta ki – és ez csak a gyógyszer ára, ebben nincsenek benne a PET-scan és MRI vizsgálatok költségei – ezekkel együtt egy beteg éves kezelési költsége már közelebb van a 100 ezer dollárhoz, vagyis a 30 millió Ft-hoz. Az Aduhelm ráadásul 300 és 170 mg-os kiszerelésben érhető el, ami egyben azt is jelenti, hogy egy 84 kg-os embernél havi 60 mg, egy 94 kg-os embernél pedig havi 90 mg gyógyszert kell kidobni.) Ez, valamint az FDA által kiadott meglepően széles indikációs kör (az Aduhelm az összes Alzheimer-kórban szenvedő beteg kezelésére alkalmazható, ez csak az USA-ban 6 millió beteg) borította a készítmény árbevételi előrejelzéseit is, és mára a leginkább konzervatív becslések is legalább 6 milliárd dollárra teszik a szer legnagyobb éves forgalmát – még annak ellenére is, hogy a júniusi engedélyezést követően sok minden történt, például az indikációt is leszűkítette az FDA.

Először is az Aduhelm piaci bevezetésének üteme és az értékesített volumen növekedése elmaradt az előzetesen várttól: szeptember végére a tervek szerint már ezres nagyságrendben kellett volna a betegeket kezelni vele, ezzel szemben az amerikai szaksajtó információi szerint alig 100 beteg kapott a szerből. Ezt ellensúlyozza, hogy számos egészségügyi szolgáltató elkezdett betárazni a készítményből, így az RBC Capital Markets elemzői szerint nagyjából 5,5 millió dollár lesz az Aduhelm harmadik negyedéves forgalma (ebből 5 milliót tesz ki a készletezés, és 0,5 milliót a megkezdett kezelések). A Wall Street konszenzusos előrejelzése szerint viszont a harmadik negyedéves forgalom akár a 16 millió dollárt is elérheti, de ez már ezres nagyságrendű betegszámot, vagy még erőteljesebb készletezést feltételez. A negyedik negyedévre vonatkozó becslések szintén nagyon eltérőek, az RBC 7,1 millió dolláros, míg a Wall Street 36 milliós árbevételt prognosztizál. Jogos a kérdés, hogy miért alakultak ki ekkora eltérések, akár ötszörös különbségek is a becslések között? A válasz az Aduhelm rendkívül vegyes fogadtatásában keresendő, lássuk, mi történt az engedély kiadása óta eltelt nem egészen négy hónap alatt.

Az engedély kiadásának napján a Biogen részvényeinek kereskedését fel kellett függeszteni, majd az újraindítást követően pár órán belül 54%-ot emelkedett a részvényárfolyam. Ekkor még minden rózsásnak tűnt, és a piaci elemzők már a következő évre 1 milliárd dollár feletti forgalmat jósoltak. Aztán jött az első csapás: az FDA július elején visszakozott, és leszűkítette az Aduhelm indikációs körét az Alzheimer-kór enyhe formájára. Indoklásában a hatóság úgy fogalmazott, hogy nincsenek biztonságossági és hatásossági adatok a betegség korábbi vagy későbbi fázisaiban történő alkalmazásról. Közben az amerikai törvényhozó testület is elkezdte vizsgálni a gyógyszer horribilis árát, sőt, sajtóhírek szerint demokrata képviselők azt is pedzegették, hogy a Biogen egyszerűen „túl jó kapcsolatokat ápol” az FDA döntéshozóival, ami „tisztességtelen befolyást” jelenthet a gyógyszerengedélyezési folyamatban. Ezt Alfred Sandrock, a cég kutatási igazgatója kategorikusan cáfolta, és rámutatott arra, hogy 1992 óta több mint 250 más gyógyszer részesült gyorsított engedélyezési eljárásban.

Már az engedélyezést követő pár hétben megkezdődött az a példátlan eseménysor, amelyben számos amerikai kórház vagy rendelőintézet (például a Cleveland Clinic) egyszerűen kijelentette, hogy ők nem fogják betegeiknek beadni az Aduhelmet részint csillagászati ára, részint a felmerült biztonságossági aggályok miatt. Ezekre a vádakra a Biogen szerint az a real-world fázis IV. vizsgálat fog választ adni, ennek során 6000 betegnél elemzik majd az antitest biztonságosságát és valós életkörülmények között mutatott hatásosságát – ráadásul ezt a vizsgálatot a cég már az engedély júniusi kiadása előtt megkezdte. Az FDA az Aduhelm engedélyét azon az alapon adta ki, hogy a készítmény képes az agyban lerakódott amiloid plakkok mennyiségének csökkentésére, és ezt a benyújtott klinikai vizsgálati adatok alapján igazoltnak látta. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az amiloid plakkok gyérítése valóban hatással van-e a mentális folyamatokra, vagyis hogy ezzel megakadályozható vagy visszafordítható-e a memóriavesztés. A 200 vizsgálóközpontban, legalább öt évig (a vizsgálati időszak meghosszabbítható) végzett vizsgálat sok kérdésre választ adhat, ráadásul már a bevonásnál is ügyelni fognak arra, hogy megfelelően diverz legyen a résztvevők köre – a korábbi EMERGE és ENGAGE klinikai vizsgálatokat sokszor érte az a vád, hogy túlnyomórészt csak fehér betegeken értékelték az adukanumabot – ezért legalább 500 afroamerikai és hispán származású résztvevő beléptetését vállalta a Biogen.

Augusztusban egy újabb fájdalmas lépéssel a Veteránügyi Hivatal az Aduhelm támogatása ellenében hozott döntést, mondván, nem támogathatják a gyógyszert addig, amíg nem tisztázódtak a kockázatokkal kapcsolatos aggályok, illetve amíg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a készítmény pozitív hatással van a kognitív funkciókra. Szeptember elején Michel Vounatsos, a Biogen elnök-vezérigazgatója videoüzenetben tájékoztatta a befektetőket arról, hogy a fenti problémák miatt az Aduhelm piaci bevezetése a vártnál lassabban halad, ezzel pedig a részvényárfolyam zuhanórepülésbe kezdett.

Épp ideje volt már egy jó hírnek: szeptember közepén a Spherix Global Insights felmérése azt mutatta, hogy a megkérdezett neurológusok több mint kétharmada készül arra, hogy 2022 márciusára már Aduhelmmel fogja kezelni egyes betegeit. Ez jelentős változás volt a június elején mért 27%-os arányhoz képest. Ebben Vounatsos szerint jelentős szerepet játszott a készítmény piaci bevezetését övező negatív sajtóvisszhang, ami komolyan ártott a szer forgalmazásának, és egyfajta bizalmatlan légkör kialakulásához vezetett. Az Aduhelm jövője szempontjából az egyik legfontosabb döntés januárban születik majd meg, amikor a Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) eldönti, hogy támogatja-e a szert és ha igen, milyen mértékben – az RBC elemzőinek véleménye, hogy a jelenlegi ismereteink szerint igen valószínű, hogy a CMS valamilyen mértékben támogatni fogja a készítményt.

Közben a Biogen és az Eisai egy újabb Alzheimer-kór kezelésére szánt gyógyszerjelölt hatóanyag, a lecanemab (BAN2401) engedélyeztetési folyamatát kezdték meg, melyet egyelőre fázis III. vizsgálatokban értékelnek, de a fázis II adatok állítólag nagyon biztatóak. A fázis II vizsgálatokban 856 beteg vett részt, és 180-an a vizsgálati kiterjesztésben, valamint már rendelkezésre állnak a folyamatban lévő fázis III vizsgálat biztonságossági adatai is. Az FDA kényes helyzetben van, mivel az Eisai és a Biogen ismét gyorsított engedélyeztetési eljárást kér. Ráadásul jelentkezett egy új versenytárs: az Eli Lilly is beadta engedélyezési kérelmét donanemab nevű új hatóanyagára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Biogen's controversial Alzheimer's med Aduhelm turned away by VA on efficacy and safety worries

That $56,000 price on Biogen's Aduhelm? It doesn't factor waste that could total $2B annually: expert

Despite rough start, Biogen's Aduhelm should find footing, analysts say. But don't expect much in 2021

Do not enter: Biogen reps banned from D.C.-area neurology clinics over controversial Alzheimer's drug Aduhelm

Struggling with Alzheimer's launch, Biogen couldn't present 'clear case for growth' outside of Aduhelm: analyst

Biogen's Alzheimer's drug Aduhelm slowly gaining steam among prescribing neurologists, study finds

ALS Ice Bucket Challenge advocacy group calls for speedy FDA approval of Amylyx now-pending drug

Biogen CEO blames Aduhelm’s rocky launch on 'too much confusion, misinformation and controversy'

Biogen's Aduhelm label far exceeds clinical trial population, study says. That could bring real-world surprises

First Biogen, now the FDA: Congressional Democrats request agency records about Aduhelm's approval

Oracle of Organon: Buffett's Berkshire cashes out on Biogen, trims pharma holdings but discloses stake in Merck spinoff

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.