hirdetés

Humán papillómavírus asszociált orofaringeális laphámkarcinóma patológiája

A fej-nyaki régió HPV-asszociált laphámkarcinómái külön entitást képeznek a régió daganatai között. A konvencionális laphámkarcinómáktól eltérő etiológiájuk és epidemiológiájuk, jellegzetes orofaringeális lokalizációjuk, szövettani megjelenésük és biológiai viselkedésük alapján az új WHO-klasszifikáció is külön entitásként sorolja be őket, illetve a TNM-besorolásuk is eltér a régió ún. konvencionális laphámrákjaiétól. Az esetek több mint 90%-ában a HPV16 magas rizikójú vírus mutatható ki a daganatban, jellemzően fiatalabb életkorban, nem dohányzókban, döntően férfiakban fordul elő. Általában jobban reagál a radiokemoterápiára és kedvezőbb túlélést mutat a konvencionális laphámrákokkal összehasonlítva. Összefoglalónkban röviden áttekintjük a szájgarat-laphámkarcinómák epidemiológiáját, a vírus daganatkeltő mechanizmusát, részletesen kitérünk a morfológiai jellemzőkre és összefoglaljuk a patológiai diagnosztikus alapelveket, összehasonlítva a konvencionális laphámkarcinómákkal. Ismertetjük a vírus kimutatásának lehetőségeit, illetve a HPV-asszociált laphámkarcinómák új TNM-klasszifikációját. Magy Onkol 62:139–144, 2018

Kulcsszavak: orofarinx, HPV16, laphámkarcinóma, p16 immunhisztokémia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tóth Erika, Országos Onkológiai Intézet, Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.