hirdetés

Időseknek fejlesztett RSV-vakcinák

A GlaxoSmithKline bejelentése szerint 80% feletti hatásosságot mutatott RSV vakcinájuk idős felnőttek betegcsoportjában.

hirdetés

A GlaxoSmithKline október 13-án részleges adatokat közölt a fázis III. AReSVi-006 klinikai vizsgálatának (NCT04886596) időközi eredményeiből, a teljes, 25 ezer betegre vonatkozó adatsort egy későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra. A légúti óriássejtes vírus (RSV) elleni oltóanyagot 60 év feletti felnőtt betegekre tervezték, tehát a szeptemberben az EMA által engedélyezett, csecsemők prevenciójára szánt Beyfortus (nirszevimab, AstraZeneca és Sanofi) nem versenytársa a vakcinának.

Versenyfutás a fejlesztők között

A legfőbb közvetlen rivális a Pfizer vizsgálati készítménye, amelyet a RENOIR (RSV vaccine Efficacy study iN Older adults Immunized against RSV disease) vizsgálatban értékelnek – ennek a vizsgálatnak az időközi eredményeiről korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: RSV vírus elleni vakcinajelöltek 60 év felettieknek. Van egy másik versenytárs is, ez pedig a Johnson & Johnson vakcinajelöltje, de erről csak 2023 nyarán várhatók eredmények egy 23 ezer fő bevonásával készített fázis III. vizsgálatból. Jóval lemaradva, bár már szintén fázis III. szakaszban járva fejleszt mRNS alapú oltóanyagot a Moderna. Mindennek azért van jelentősége, mert RSV vírusfertőzéssel csak az Egyesült Államokban minden évben több mint 170 ezer beteget kezelnek kórházban, és átlagosan 14 ezer haláleset írható a vírus számlájára a 65 év feletti korosztályban. Nem túlzóak azok a becslések, amelyek szerint a valóban hatásos, széles körben alkalmazott RSV vakcinák piacának árbevétele a 10 milliárd dollárt fogja közelíteni a jövőben – üzleti szempontból nagyon nem mindegy tehát, hogy mely cég oltóanyag bizonyul hatásosabbnak, illetve, hogy a négyesfogatból ki fog először engedélyt kapni a készítményére.

A mostani eredmények bejelentésének fényében úgy tűnik, igen erős ütőkártyát rejtegetett kabátujjában a GSK. Júniusban még csak annyit közölt a vállalat, hogy fázis III. vizsgálati fázisban levő adjuváns RSVPreF3 vakcinája jelentős mértékben volt képes csökkenteni az RSV vírus fertőzés következtében kialakuló alsó légúti légzőszervi betegség (LRTD; lower respiratory tract disease) előfordulását a 60 év felettiek körében, de ekkor még nem osztott meg konkrét számokat, vizsgálati adatokat. Erre válaszul a Pfizer közölte, hogy ők már pontos (igaz, nem teljes körű elemzésből származó) számokkal is rendelkeznek: vizsgálati készítményük a RENOIR vizsgálat adatai szerint a súlyos fertőzés ellen 85,7%-os, az enyhébb betegség kialakulása ellen pedig 66,7%-os hatásossággal képes prevenciót nyújtani.

Legfrissebb, október 13-i közleményében a GSK már olyan adatokat közölt, amelyek felülmúlják a Pfizer számait (ám ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, közvetlen összehasonlításra ezek az adatok még nem alkalmasak, egyrészt az eltérő vizsgálati elrendezés, másrészt például a „súlyos” betegség eltérő definíciója miatt). Az új adatok azt mutatják, hogy a GSK készítménye 82,6%-os általános hatásosságot mutatott az RSV LTRD ellen, ezzel az AReSVi-006 klinikai vizsgálat teljesítette az elsődleges végpontot, másrészt a súlyos LTRD ellen az oltóanyag 94,1%-os hatásosságot mutat. A fő hatásossági mutatók mellett a GSK további vizsgálati adatokat is nyilvánosságra hozott, így például több korcsoport és különböző komorbiditásokban szenvedő betegek részcsoportjaira is kitért az elemzés. Ugyanakkor nem csak rózsaszín felhők úszkálnak a GSK brentfordi székháza felett, mivel két olyan végpont adatai is napvilágra kerültek, amelyeknél nem sikerült statisztikai szignifikanciát kimutatni. Az egyik ilyen a 80 év feletti betegek részcsoportja, ahol a vakcina csak 33,8%-os általános hatásosságot mutatott. A másik a nagyon rossz egészségi állapotú („frail”) betegcsoport (ezt a betegcsoportot az átlagos sétasebesség alapján definiálták), ahol az oltóanyag hatásossága 14,9% volt.

Összességében azonban ezek a vizsgálati adatok látványosan megerősítik a GSK pozícióit – az óriáscég még az év végéig szeretné benyújtani engedélykérelmét az amerikai hatósághoz. Szintén 2022-es kérelembenyújtást tervez a Pfizer, így nagy valószínűséggel a fejlesztési verseny két éllovasa körülbelül egy időben fog piacra jutni készítményével, a J&J és a Moderna pedig később csatlakozik hozzájuk.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

GSK hits back in high-stakes RSV vaccine game, posting phase 3 data that suggest it has edge on Pfizer

GSK’s older adult respiratory syncytial virus (RSV) vaccine candidate shows 94.1% reduction in severe RSV disease and overall vaccine efficacy of 82.6% in pivotal trial

GSK hails phase 3 win for RSV vaccine in older adults, sparking race to regulators

Chasing GSK, Pfizer races to regulators after RSV vaccine paints positive impression in RENOIR phase 3

Pfizer Announces Positive Top-Line Data from Phase 3 Trial of Older Adults for its Bivalent Respiratory Syncytial Virus (RSV) Vaccine Candidate

Efficacy Study of GSK's Investigational Respiratory Syncytial Virus (RSV) Vaccine in Adults Aged 60 Years and Above

Study to Evaluate the Efficacy, Immunogenicity, and Safety of RSVpreF in Adults. (RENOIR) NCT05035212

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.