hirdetés

In vivo génszerkesztés

Először történt meg, hogy kutatók emberbe juttattak géneditáló eszközöket. A három órás infúzió formájában megvalósult kezelést egy kaliforniai cég finanszírozta.

hirdetés

A november 15-i eseményről az Associated Press hírügynökség számolt be (US scientists try 1st gene editing in the body), az eredményt Jocelyn Kaiser értelmezi (A human has been injected with gene-editing tools to cure his disabling disease. Here’s what you need to know). Mint a Science újságírója kifejti, a következőket szükséges tudnunk az úttörő terápiás próbálkozásról:

A 44 éves beteg ritka metabolikus kórképben szenved: a Hunter szindróma (vagy más néven mucopolysaccharidosis II /MPS II) X kromoszómához kötött, recesszív betegség; a génhiba miatt nem termelődik egy szénhidrátbontó enzim, és következményesen heparán-szulfát és dermatán-szulfát szaporodik fel, ami hátráltatja a fejlődést, szervi és agyi problémákat, korai halált okoz. Az első emberben végrehajtott génszerkesztési próbálkozás alanya, Brian Madeux esetében a betegség enyhe formájában jelentkezett, azonban a férfi már így is több mint két tucat operáción van túl.

A kutatók a remények szerint egyszer arra is képesek lesznek, hogy a közelmúltban szenzációként fogadott CRISPR géneditáló eszközzel magát a hibás gént cseréljék ki, a mostani próbálkozásnak azonban még nem ez volt a célja. A Sangamo Therapeutics biotechnológiai cég által szponzorált vizsgálatban a májsejtek albumingénje promotere mellé juttatják a hibás gén egy normális kópiáját. A géneditáló olló (itt nem CRISPR-t használtak, hanem a korábbi cink-ujj nukleáz módszert) a májsejtek albumingén-promoterét ismeri fel, a májsejtekbe beépül a hiányzó enzim génje, majd a továbbiakban annak ki-be kapcsolódását az erőteljes albuminpromoter fogja szabályozni. Az elképzelés szerint a  módosult májsejtek a továbbiakban elegendő mennyiségű enzim termelésére lesznek képesek.

A „biztonságos kikötő” névre keresztelt, célzott génterápiás módszer révén elkerülhető az a kockázat, amit a tradicionális génterápia jelent, amikor a normális génkópia véletlenszerű helyre épül be a sejt genomjába, és így akár onkogén aktiválódását is eredményezheti.

A mucopolysaccharidosisos betegek gyakorta heti rendszerességgel részesülnek enzimpótló infúzióban, azonban a vérükben már egy napon belül lezuhan az enzimszint. A remények szerint az in vivo génterápiás módszerrel elég lesz egyetlen kezelés, és a máj a jövőben egyenletes sebességgel gyártja majd az enzimet. Van egy probléma azonban, amit továbbra sem sikerült kiküszöbölni: az enzim nem jut át a vér–agy-gáton, így nem tudja megakadályozni az agyszövet pusztulását.

Brian Madeux az első génszerkesztett ember? Nem teljesen, azonban ő az első, akit in vivo géneditáltak. A korábbi humán génszerkesztések során a betegek vérsejtjeit módosították a szervezeten kívül, amik visszajuttatva fejtették ki hatásukat (a Sangamo korábban a fehérvérsejtek HIV-kötő receptorgénjét vágta ki, majd a visszajuttatott fehérvérsejtek elszaporodva védelmet fejtettek ki HIV-fertőzés ellen).

Az in vivo géneditálásnak a hordozó adeno-asszociált vírusvektor ellen ritkán kialakuló súlyos immunreakció lehet a mellékhatása. A módszert engedélyező National Institutes of Health munkatársa, Marie-Louise Hammarskjold virológus szerint mindazonáltal a sejtkultúrán és állatmodellben nyert biztonságossági adatok meggyőzőek, és az elérhető előny magasan felülmúlja az esetleges kockázatot. A kutatók a továbbiakban májbiopszia és DNS-szekvenálás révén fogják ellenőrizni, hogy a bejuttatott gének valóban csak a célhelyre, az albuminpromoter mellé épültek-e be, és rendszeresen ellenőrzik majd azt is, hogy nem indult-e rákos folyamat a májban.

Hogyan tovább? A Sangamo ezt a máj-mint-enzimgyár módszert hamarosan hemophilia B-ben szenvedő betegeknél, és egy másik anyagcserebetegségben, Hurler szindrómában is ki akarja próbálni. Ha bebizonyosodik, hogy az eljárás működik, és nincsenek súlyos mellékhatásai, számos más betegségnél is használható lesz.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.