hirdetés

Ízületi pótlások: operálhatóak-e az elhízottak?

Súlyos ízületi gyulladásban szenvedő, elhízott betegeknél ízületi pótlás alatt és után nagyobb a szövődmények kockázata, ezért egyes szakértők vonakodva ajánlják az ilyen pácienseiknek az elektív műtéteket.

hirdetés

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban a felnőttek csaknem 42%-ának BMI-je meghaladja a 30-at, és a felnőttek 9,2%-ának BMI-je 40 feletti. Ez a túlsúly további terhelést jelent az ízületekre: a szakértők becslése szerint például séta közben a térdre ható erő kétszer-háromszorosa lehet valaki testsúlyának. Idővel ez a nyomás lekoptathatja az ízületeken lévő porcot. Ennek eredményeként a túlsúlyos vagy elhízott embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis. Egy kanadai tanulmány szerint a 30-35 közötti BMI-vel rendelkező betegek 3,4-szer nagyobb eséllyel szorulnak csípőprotézisre, és 8,5-szer nagyobb eséllyel térdprotézisre, mint az „egészséges testsúlyú” tartományba eső BMI-vel rendelkező egyének. 40 feletti BMI esetén pedig 8,5-szer nagyobb valószínűséggel volt szükség csípőprotézisre, és 32,7-szer nagyobb valószínűséggel térdprotézisre.

Több komplikáció, nagyobb költség

Bár nincsenek általánosan ajánlott BMI-korlátok az ízülethelyettesítő műtéteknél, az intézmények sokszor megkövetelik, hogy a betegek BMI-je egy bizonyos érték (általában 35–40) alatt legyen a műtétek elvégzéséhez. Az American Association of Hip and Knee Surgeons orvosai körében végzett 2013-as felmérés szerint a sebészek 52%-a csak 40 alatti BMI esetén végezte el a műtétet.

E határérték kitűzésének és érvényesítésének egyik fő oka a műtét alatti és utáni szövődmények fokozott kockázata. Vizsgálatok szerint az elhízás nagyobb arányban jár sebképződéssel az, ízületi protézis fertőzésével (PJI) és a teljes ízületi arthroplastic revíziójának szükségességével. Egy 2016-os tanulmány szerint a 35–39,9 BMI-vel rendelkező betegeknél kétszer akkora a valószínűsége a PJI-nek, mint a 35 alatti BMI esetén. A 40-es vagy magasabb BMI-vel rendelkező betegeknél a PJI négyszer nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a 35-40 közötti BMI-vel rendelkező és teljes ízületi arthroplasztikán átesett betegeknél 6,4-szer nagyobb a mély metszéses fertőzés kockázata. A 40 feletti BMI-vel rendelkezők esetében ez 12,9-szeresére növeli a kockázatot a 18,5–25 BMI-vel rendelkező betegekhez képest. Ezen túlmenően az elhízásban szenvedő betegek hajlamosabbak más társbetegségekre is, amelyek növelhetik a műtét során fellépő szövődmények kockázatát, ilyenek például a 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség és a krónikus vesebetegség. A szövődmények fokozott kockázata miatt az elhízott betegek egészségügyi költségei általában magasabbak.

A kisebbségeket és az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú embereket aránytalanul érintik ezek a korlátok. A CDC szerint a nem spanyol ajkú fekete amerikaiak és a spanyol ajkú amerikaiak körében magasabb az elhízás aránya, mint fehér társaik között, és ezeknél a betegeknél kisebb az esélye annak, hogy ízületi protézist kapnak. A BMI-hez kötött korlátozási feltétel szigorú érvényesítése tovább ronthatja ezeket az egyenlőtlenségeket. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 21.294, 50 évesnél idősebb felnőttre kiterjedő vizsgálatában azt találták, hogy ha a teljes ízületi arthroplasztikához 35 alatti BMI-t írnak elő, a fekete bőrű betegek 39%-kal kisebb valószínűséggel kerülnek műtétre, mint a fehérek. A 45 000 dollár alatti jövedelemmel rendelkező háztartásokban élők pedig 19%-kal kisebb valószínűséggel, mint a jobb anyagi körülmények között élők.  

A BMI is csak egy kockázati tényező

Jóllehet a magas BMI a szövődmények magasabb kockázatával jár együtt, a 40 feletti BMI által okozott szövődmények fokozott kockázata hasonló vagy alacsonyabb, mint más társbetegségek: a 75 év feletti életkor, a gyógyszeres kezelést igénylő magas vérnyomás és az inzulinkontrollált cukorbetegség esetén fellépő kockázat. A BMI növekedése melletti kockázatnövekedés azonban folyamatosan nő, nincs olyan küszöbérték, amelynél a szövődmények kockázata hirtelen megnő.

A súly nem olyan könnyen módosítható

A testsúlyt gyakran "módosítható tényezőnek" tekintik egy olyan személy számára, aki teljes ízületi arthroplastikát fontolgat, de a kutatások azt sugallják, hogy a probléma bonyolultabb. "Az elhízás trükkös, mert egyesek sikeresek [fogyásban]" - mondta Giori. Általában ezek a legemlékezetesebb történetek. "De a többségnek nagyon nehéz fogynia – ez elég ahhoz, hogy különbséget tegyen a kockázaton" – folytatta.

Egy Észak-Karolinában végzett tanulmány megállapította, hogy a 40 feletti BMI-vel rendelkező betegek elektív teljes ízületi arthroplastikájának korlátozása mindaddig, amíg testsúlyuk optimalizálásra nem került, nem eredményezett sikeres fogyást. A vizsgálatban részt vevő betegek harmada nem tért vissza az ortopédiai rendelőbe az első látogatás után.

A bariátriai műtétet gyakran javasolják olyan elhízott betegeknek, akik nem tapasztaltak sikeres fogyást pusztán étrenddel és életmódváltással, de a bariátriai műtétnek megvannak a maga szövődményei. A teljes ízületi arthroplastika eredményeivel kapcsolatos kutatások vegyes eredményeket hoztak a bariatriatriai műtéttel lefogyott betegek körében. Bár rövid távon általában meglehetősen lenyűgöző eredményeket figyelhetünk meg a bariátriai műtétek után, de ez a beavatkozás is csak olyan betegeknél eredményez tartós, hosszú távú fogyást, akik betartják a posztbariátriai kezelési rendet.

Az elhízott betegek számára is előnyös az ízületi csere

Bár az elhízott betegeknél nagyobb a kockázata az ízülethelyettesítő műtétek szövődményeinek, ezen betegek életminősége is jelentősen javulhat a műtétek következtében. „Számos tanulmány egyenlő vagy nagyobb javulást mutatott a validált kimeneti pontszámok, a funkció és az elégedettség terén az elhízottak műtéte után a nem elhízott betegekkel összehasonlítva" - írják a szerzők egy a Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeon (JAAOS) 2022. novemberi számában megjelent áttekintő cikkükben , amelyben megvitatják, hogyan lehet optimalizálni az elhízott betegek ízületi pótlását.

Ösztönözze a fogyást

Egyes szakértők arra kérik a sebészt, hogy a szigorú BMI határértékek betartása helyett a beteg egészét vegyék figyelembe, és értékeljék minden egyes egyén általános egészségi állapotát és lehetséges kockázatait. A magas BMI-t általában csak egy másik társbetegségnek tekinthető a beteg általános kockázatának értékelésekor. A JAAOS elhízást áttekintő cikkében a szerzők tanácsa szerint a 35 vagy 40 alatti BMI-nek irányadónak kell lennie a betegek műtétje szempontjából. Kutatások szerint már a teljes testtömeg 5%-os csökkenése is csökkentheti a műtéti szövődményeket, és javíthatja a páciens glükóz- és lipidszintjét, valamint szívprofilját. A dietetikusokhoz és fogyókúrás programokhoz való beutalások, valamint a viselkedési tanácsadás szintén hasznosak lehetnek a fogyás beindításában és a betegek elkötelezettségének fenntartásában – írják a szerzők.

Vegye figyelembe a páciens társbetegségeit

Sok elhízott betegnek vannak olyan kísérőbetegségei is, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek a műtét időpontjára optimalizálhatók, hogy csökkentsék a beteg általános kockázati profilját. Cukorbetegeknél a 8%-os vagy annál alacsonyabb HbA1C elérése ésszerű cél lehet, és csökkentheti a kockázatot. A béta-blokkolók műtét előtti alkalmazása, az ACE-gátlók vagy angiotenzin-receptor-blokkolók folyamatos alkalmazása, valamint a viselkedésmódosítások javíthatják a páciens szívének egészségét a műtét előtt.

Az alultápláltság is korrigálható probléma, függetlenül a BMI-től. A malnutriciót az albumin, a D- vitamin, a transzferrin és a teljes limfocitaszám vérvizsgálatával célszerű kiszűrni, és a hiányok megléte esetén omega-3 zsírsavat, arginint és fehérjeturmixot adni.

A sebész kényelme és közös döntéshozatal

A páciensnek és a sebésznek meg kell beszélnie a műtét kockázatait, a lehetséges szövődmények miatti aggodalmakat, valamint azt, hogy egy szövődmény hogyan befolyásolhatja a beteg életét. "Végső soron a sebésznek kell döntenie arról, hogy elvégzi-e a műtétet." A sebészek csak olyan műtéteket végezzenek, amelyekben biztosnak érzik magukat. Dönthetnek úgy, hogy nem operálnak magasabb BMI-vel rendelkező egyéneket a lehetséges szövődmények miatt, és ezeket a betegeket inkább speciálisabb gondozási központokba utalhatják.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.