hirdetés

Jövedelemingadozás és a szívbetegség

Egy, a Circulation című lapban megjelent közlemény felvetette, hogy összefüggés lehet a személyes jövedelem ingadozása, illetve a szívbetegségek és az ezekkel összefüggő halálozás fokozott kockázata között.

hirdetés

Még a korreláció igazolásánál is nagyobb meglepetést keltett azonban a szerzők körében, hogy az összefüggés már viszonylag fiatal korban megmutatkozik.

A Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) egy 1990-ben indult vizsgálat, mely négy amerikai városban (Minneapolisban, Chicagóban, Oaklandben és Birminghamben) zajlik. A vizsgálatba 23 - 35 éves személyeket vontak be.

A most publikált elemzésükben kutatók arra keresték a választ a CARDIA adatai alapján, hogy van-e összefüggés az anyagi jövedelem fluktuációja és a kardiovaszkuláris események kockázata, illetve az ezekből adódó halálozás között. Az első analízisben az 1990 és 2005 közötti jövedelmi adatokat dolgozták fel, melyeket összevetettek a (fatális és nem fatális) kardiovaszkuláris események és a bármely okból bekövetkezett halálozás 2005 és 2015 regisztrált kockázatával.

A vizsgált időszakban 106 kardiovaszkuláris esemény és 164 halálozás fordult elő. A szerzők az elemzés során figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint a korábban fennálló kardiális kockázat vagy a szocioökonómiai háttér.

A Circulation című lapban megjelent adatok szerint a személyes jövedelem jelentős mértékű fluktuációja a halálozás és a kardiovaszkuláris betegségek fokozott rizikójával társult a jövedelem változását követő évtizeden belül. A legnagyobb jövedelmi ingadozás csaknem megkétszerezte a halálozás kockázatát, és ezzel egyidejűleg több mint kétszeresére emelkedett a stroke, szívelégtelenség vagy szívroham rizikója.

Ezeket a megfigyeléseket olyan személyek adataival vetették össze, akik hasonló jövedelmi kategóriába tartoztak, ugyanakkor személyes jövedelmük kisebb mértékű változékonyságot mutatott. Azt találták, hogy a nagyobb jövedelmi ingadozás inkább a nőket, az afroamerikaiakat, a munkanélkülieket, az egyedülállókat, a dohányosokat, a kevésbé iskolázottakat, valamint a depresszió tüneteit mutatókat sújtja.

A vizsgálatot vezető Tali Elfasy (University of Miami Miller School of Medicine, Florida) úgy fogalmaz, hogy a jövedelmi ingadozás „egyre nagyobb közegészségügyi fenyegetést jelent”. Megjegyzi ugyanakkor, hogy bár vizsgálatuk obszervációs természetű volt, eredményeik rávilágítanak arra, hogy a személyes jövedelemben mutatkozó jelentősebb negatív változások kedvezőtlenül befolyásolhatják a kardiális egészséget, ezen keresztül pedig korai halálozást eredményezhetnek.

Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a jövedelem kiszámíthatatlansága milyen mechanizmussal növeli a kardiovaszkuláris betegségek és a halálozás kockázatát. Előfordulhat, hogy a jövedelmi ingadozás egészségtelen magatartásformákhoz, például túlzott alkoholfogyasztáshoz, inaktív életmódhoz, fokozott stresszhez vagy magas vérnyomáshoz vezet.

A szerzők azt remélik, hogy más kutatók további vizsgálatokat indítanak a most feltárt összefüggések mögött álló tényezők pontosabb feltérképezésére. Felsorolják azokat a biológiai és pszichoszociális faktorokat, melyek szóba jöhetnek a korreláció magyarázataként. Egyben hatékonyabb szűrést javasolnak a veszélyeztetett csoportokban – már fiatal korban − a kardiovaszkuláris kockázat felmérésére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.