hirdetés

Gazdagabb országban kevesebb a kardiovaszkuláris halál

Bár az átlagos életkor emelkedése és a világ népességének növekedése következtében az összes kardiovaszkuláris halálozás szaporodik, viszont az életkortól függő kardiovaszkuláris mortalitások száma csökken. 

hirdetés

Érdekes paradoxonra mutattak rá a PURE vizsgálat kutatói, akik már a New England Journal of Medicine-ben 2014. augusztus 23.-án megjelent munkájukban kimutatták, hogy a szegény-, a közepes-, és a jómódú államokban élők kardiovaszkuláris kockázati faktorai és a valóban bekövetkező kardiovaszkuláris betegségek (CVD-k) között fordított az összefüggés: a legszegényebb országokban a legmagasabb a súlyos kardiovaszkuláris megbetegedések aránya – holott itt a legalacsonyabbak a CV kockázatok. A legmódosabb országokban van a legtöbb a kockázati faktor, mégis arányaiban kevesebb a kardiovaszkuláris megbetegedés. A vizsgálatban 17 országból 156 424 egyén vett részt.

A közlemény első szerzője, Dr. Salim Yusuf (McMaster University, Hamilton, Ontario) szerint ennek oka valószínűleg az, hogy utóbbi esetben a sok kockázati faktor káros hatását a bizonyítottan hatásos gyógyszeres kezelések és eszközös beavatkozások kompenzálják. Az eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak az ismert kockázati faktorok befolyásolják egy ország lakosáinak egészségi állapotát. Ha az egy főre jutó nemzeti jövedelem szerint vzsgáljuk a különböző országokat, akkor a magas jövedelmű országokhoz képest a közepes jövedelműekben 1,37-szeres, a szegényeknél 1,58-szoros a súlyos kardiovaszkuláris megbetegedések aránya. A halálos CVD-k még ennél is kirívóbbak: a közepes jövedelműeknél 3,28-szor, az alacsony jövedelműeknél pedig 6-szoros a halálozás, mindkét esetben szignifikáns (p<0,001). Ezer lakosra nézve a jómódú országokban 3,99, a közepes jövedelműekben 5,38, a szegény országokban pedig 6,43 kardiovaszkuláris halálozás jut. A már bekövetkezett kardiovaszkuláris esemény után a városi lakosoknak több esélyük van a halál elkerülésére a jobb egészségügyi hozzáférés és a preventív gyógyszerek miatt.

A 2015. április 2.-án a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmányban Dr. Gregory A. Roth (University of Washington, Seattle) és munkatársai a Global Burden of Disease Study 2013 (GBD 2013) keretében kimutatták, hogy 1990 és 2013 között a Föld lakosságának gyors növekedése és elöregedése nyomán a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás emelkedett, és ez a növekedés elfedi az életkortól függő kardiovaszkuláris mortalitásban tapasztalt kedvező csökkenést. „Ha nem számítjuk a népesség növekedését és öregedését, akkor látható, hogy a Föld legtöbb országában csökkent a kardiovaszkuláris halálozás. A CV halálozás drámai csökkenését lehet megfigyelni egyes helyeken, különösen a magas jövedelmű országokban”. Ez a kedvező változás valószínűleg a csökkent dohányfüst-expozíciónak, a megfelelőbb táplálkozásnak, valamint a CV betegségek és a kardiometabolikus kockázati faktorok csökkentésének köszönhető. Például az iszkémiás szívbetegség életkorral összefüggő mortalitása 34,4%-kal csökkent a megfigyelési időszak alatt, ugyanakkor az iszkémiás szívbetegség az összes CV halálozás növekedésének mintegy feléért felelős, de ez a szám kb. 41,7%-ban a népesség szaporodásának és öregedésének következménye lehet.

A GBD 2013-at 23 év adataiból, 188 országból gyűjtötték, melyeket 21 régióra osztottak fel. Globálisan a CV halálozás 40,8%-kal emelkedett az életkorral összefüggő halálozás 39,3%-os csökkenésével szemben. A halálozás növekedéséért 25%-ban a népesség számának emelkedése, és 55%-ban a népesség elöregedése tehető felelőssé. Néhány régió részletezése:

  • Az életkorral összefüggő mortalitás a világban mindenütt csökkent, vagy azonos szinten maradt, kivéve Afrika szub-szaharai területeit.
  • A halálozási számok csak Nyugat-Európában és Közép-Európában (a volt szocialista államokban) csökkentek, mégpedig 12,8%-kal és 5,2%-kal.
  • A halálozás 97,4%-kal megnőtt Dél-Ázsiában (leginkább India, Pakisztán és Afghanisztán érintett), de 47,2%-kal nőtt Kelet-Ázsiában (elsősorban Kínában) is.
  • Az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentinában, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon a népesség növekedése és öregedése miatti halálozási többletet ellensúlyozza az életkor-specifikus mortalitás csökkenése.

Ugyanakkor az egyes országok egy főre jutó össztermékének (GDP-jének) a mértéke és az életkor-specifikus túlélés között nem volt komoly összefüggés, tehát a kormányoknak tudniuk kell, hogy a gazdasági fejlődés önmagában nem változtat a CV megbetegedések tömegén.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Heartwire from Medscape

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.