hirdetés

Kettős ballonos (push-and-pull) enteroszkópia: áttörés a Crohn-betegek vékonybélszűkületeinek kezelésében?

  A szövődményes Crohn-betegség kezelésének fő irányvonala továbbra is a sebészeti reszekció, annak ellenére, hogy ez – elsősorban ismételt műtétek után – rövid bél szindróma kialakulásához vezethet. A reszekció késleltetése vagy elkerülése érdekében ezért – a betegségformának megfelelő, válogatott esetekben – olyan módosított sebészeti technikák kerültek bevezetésre, mint a stricturoplastica [1], a sipolyozó esetek biológiai kezelése [2] és a tályogok perkután drenázsa [3]. Az endoszkópos hidrosztatikus ballondilatáció obstrukciós tünetek esetén alkalmazható további, minimálisan invazív eljárás.
  A vastagbél- és az ileocolicus anastomosisok stenosisainak endoszkópos dilatációját egyre szélesebb körben alkalmazzák [4]. Az eljárás könnyen megvalósítható a standard kolonoszkóp munkacsatornáján keresztül bejuttatott ballon segítségével. A beavatkozás sikere az endoszkópos képen is látható, a ballon végének a megtört szűkületekben történő kiegyenesítése miatti perforációs kockázatot fluoroszkópiával minimalizálhatjuk. Az ileocolicus Crohn-betegségben kialakult szűkületek ballondilatációval való tágítása legalább az esetek 90%-ában sikeres, és a standard kolonoszkóp átvezetését 74%-ban biztosítja [4]. Aktív gyulladásra utaló endoszkópos kép és 5 cm-nél hosszabb szűkület esetén a dilatáció kevésbé eredményes [5]. A beavatkozást megtöretést okozó szűkületek meghiúsíthatják [4]. A 19–34 hónapos követéses vizsgálatokban a résztvevők 41–62%-a számolt be a panaszok tartós enyhüléséről

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Martin Keuchel
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.