hirdetés

Kiderült, mi okozza a súlyos fokú hegesedést

A The American Journal of Human című lapban megjelent tanulmány szerzői azt remélik, hogy mostani eredményeik olyan új szerekhez vezethetnek el, melyekkel kezelhető, sőt akár meg is előzhető ez az állapot.

hirdetés

A fibrosis lényege a rostos kötőszövet túlzott felszaporodása az egyes szerveken vagy szöveteken belül, mely normális körülmények között a sérülés által kiváltott javító folyamat. Bár a hegesedés a szervezet normális gyógyulási folyamatainak része, egyes betegségekben fő patológiai tényező és bizonyos fertőzéseket, például tuberkulózist követően akár halált is okozhat. E jelenség másik megnyilvánulási formája példája a scleroderma, amikor a szervezet saját szövetei ellen fordul, és ennek nyomán bizonyos szervekben minden nyilvánvaló ok nélkül indul meg a hegesedés. A kóros kötőszöveti folyamatok a bőrt, a belső szerveket és az ereket is érinthetik. Ennek klinikai jeleként többek között légszomj, nyelési nehezítettség vagy magas vérnyomás léphet fel. A World Scleroderma Foundation adatai szerint világszerte 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben. Egyelőre nem ismert, hogy mi okozza a sclerodermát és a hegesedés egyéb súlyos formáit, és hatásos kezelés sincs a kezünkben ezekre a betegségekre. Miután az egyik kutató azonosította a veleszületett fibrosisok egy családját, mely a bőrt, az inakat és a tüdőt érinti, egy nemzetközi kutatócsoport arra vállalkozott, hogy megpróbálja felderíteni e kórállapotok genetikai okát. A nemzetközi kutatásban brit (Manchester Egyetem), dél-afrikai (Cape Town Egyetem) és francia (Nantes Egyetem) szakemberek vettek részt.

Egy franciaországi betegcsoport vizsgálata alapján azonos típusú örökletes fibrosist azonosítottak: a betegek a FAM111B elnevezésű génben mutációt hordoznak. E megfigyelést így kommentálta Bernard Keavney professzor, a manchesteri egyetem kardiovaszkuláris kutatóintézetének igazgatója: „Igen ritka az a család, melynek tagjai ebben a betegségben szenvednek, ám ennek az alapvetően ismeretlen működésű új génnek az azonosításával talán megtaláltuk azt az utat, mely a kóros hegképződéshez vezet a gyakoribb kórállapotokban is.”

A tanulmány másik szerzője, Nonhlanhla Khumalo a Cape Town Egyetemről hozzáteszi, hogy „amennyiben sikerül feltárnunk azt a mechanizmust, melynek révén a FAM111B gén mutációi fibrosist okoznak, akkor valószínűleg sikerül kifejlesztenünk a fibrosis kezelésére és talán megelőzésére is alkalmas szert”.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy együttműködésük folytatódik annak érdekében, hogy megtalálják a hegképződés terápiájának és prevenciójának módszerét.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.