hirdetés

Kitozán - kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

A tenger gyümölcsei igen jelentős étel-allergének, így az ezekből származó étrendkiegészítőként is forgalmazott kitozán potenciális allergén. 

hirdetés

A cellulóz után a kitin a második leggyakoribb természetes polimer. Ipari feldolgozása során nyerik a kitozánt, melyet az ipar (fémmegkötés, víztisztítás), az élelmiszeripar, és a gyógyászat – így a komplementer medicina is igen széles körben használ.  A legnagyobb mennyiségben a tengeri állatokban: a rákok, csigák páncéljában, bizonyos fajta sajtokban, élesztőben, és kisebb mennyiségben néhány gombafajtában található meg. Tablettázott formában Magyarországon is kapható, mint étrendkiegészítő.  A forgalmazó cégek számos jótékony hatást tulajdonítanak neki: „normalizálja az emésztést”, „csökkenti a vérben a lipidszintet”, egyaránt ajánlják fogyókúrára és rákos betegek súlycsökkenésének fékezésére is, állítólag „megszünteti a számítógép kisugárzásának káros hatását a szervezetre”- bármiből álljon is az. Ugyanakkor számos tudományág, így a nanotechnológia is érdeklődik utána, mivel a kitozán megújuló természetes anyag, nagy mennyiségben hozzáférhető, és olcsó. Közel harminc éve használja az ipar. A vízben lebegő részecskéket: a zsírokat, olajokat, nehézfémeket jó hatásfokkal megköti, ezzel kiválthatja a fémtartalmú derítőszereket. Természetes trágyaként használja a mezőgazdaság. A gyümölcsök, zöldségek felületén átlátszó filmet lehet belőle létrehozni, ezzel a tárolhatóságuk megnő. Kozmetikumokban tartósításra használják. Orvosi felhasználásban koleszterinszint-csökkentő és diétás rost, ami megakadályozza a zsírok felszívódását, de ennél szélesebb felhasználását kutatják: mikro- és nanorészecskéket fejlesztettek ki belőle, gyógyszerhatóanyagok szabályozott kibocsátására, valamint célba juttatásához.  Felmerül a kérdés, hogy vajon a rákokra, kagylókra allergiás emberek biztonsággal fogyaszthatják-e. (Vannak gomba eredetű készítmények is.)

A kitozán lineáris poliszacharid, funkciós aminocsoportokkal rendelkezik. Ez ugyanakkor egy gyüjtő név is, mivel a kitin dezacilezettségének mértéke általában 40-99% között van. Nem toxikus, biokompatibilis, biodegradábilis, antibakteriális tulajdonságú, és a szervezetben nem vált ki immunreakciót. Csak savas közegben oldódik jól, de viszkozitását számos tényező befolyásolja. Oldatban az intermolekuláris hidrogénkötések miatt a kitozán könnyen képez filmet.

Magyarországon is folynak kutatások, amelynek célja olyan biopolimerek, nanorendszerek létrehozása, amelyek nagy hatékonysággal használhatók gén, illetve gyógyszer-hatóanyagok pl . doxorubicin célba juttatására, szabályozott kioldódására, valamint szövetregenerálásra. (1) Ezek nem váltanak ki immunreakciót és biológiai úton lebonthatók. A térhálós kitozán gélek jól alkalmazhatók szövetregenerálásra, implantátumok készítésére. A kitozán a környezet pH-jától függő mértékben kölcsönhatásba lép a DNS-sel és így bizonyos mértékig meggátolja a génexpressziót a sejtmagban. Állatkísérletes modellben (2) emlőtumorban a kitozán/FITC-jelzett VEGF siRNA komplex 15 perccel az injekció beadása után megjelent a daganatban, míg a kitozánhoz nem kötött FITC-siVEGF nem volt kimutatható a tumorban. Ennek alapján a kitozán befolyásolja a VEGF siRNA disztribúcióját.

A tenger gyümölcsei igen jelentős étel-allergének. Így az ezekből származó kitozán potenciális allergén. A készítmény tisztaságát alapvetően meghatározza a technológia. Korrekt technológiával a kitinből kinyert kitozán már elvesztette azokat a kísérő proteineket, melyek allergiás reakciót válthatnak ki. A szakirodalomban kevés, de ellentmondó anyag található. Volt, aki talált allergiás reakciót kitozán tartalmú készítmény per os fogyasztása után, és ezt bőrpróbával is igazolta. (3) Mások igazolt ételallergiában nem találtak reakciót kitozánra (4), sőt preventív hatást is leírtak mogyoróérzékenységnél. (5)

 

Összefoglalás:

A kitozán javítja a bélmozgást, növeli a széklet mennyiségét, ami elősegíti a rendszeres ürítést, ugyanakkor csökkentheti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, ezért az ilyen vitaminokat a kitozán bevétele előtt legalább 3 órával célszerű elfogyasztani.

Ételallergiás reakció nem zárható ki, de korrekt technológiával előállított készítménynél nem valószínű. Itt is kérdés, hogy adott étrendkiegészítő hogyan készült.

Az elméleti kutatási eredményeket egyes „alkalmazási előiratok” gyakran a szer formulációjától függetlenül idézik.

 

Forrás:

1. Bodnár Magdolna : Biopolimer alapú nanorendszerek előállítása és vizsgálata. Doktori (PhD) értekezés

2. MÜSBED

3. Arerugi

4. Military Medicine

5. International Journal of Biological Macromolecules 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.